София. Работим по сериозни изменения в Закона за устройство на

...
София. Работим по сериозни изменения в Закона за устройство на
Коментари Харесай

Заместник-министър Аспарухов: Работим по сериозни изменения в ЗУТ

София. Работим по съществени промени в Закона за устройство на територията. С тях ще ускорим процедурите, както по устройствено обмисляне, по този начин и по капиталовото планиране, одобряването на плановете, издаването на разрешенията за градеж, въвеждането в употреба и тяхното ръководство след него. Фокусирали сме в това да понижим стъпките, през които минават и вложителите, както и периодите за осъществяването на инфраструктурните обекти, да създадем електронен и транспарантен процеса на целия витален цикъл на всеки един от плановете. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов по време на конференцията “Digital Plovdiv ”, оповестиха от Министерство на районното развиване и благоустройството . Необходимо е ускорено създаване на цялата осведомителна инфраструктура, както е залегнала в проектите на страната, добави той.
Около 3,5 млн. лева е индикативният бюджет на утвърждения за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност план за създаване на Единна осведомителна система по устройство на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителството. Чрез нея режимите в капиталовия развой ще бъдат управлявани напълно по електронен път. Зам.-министър Аспарухов уточни, че основен план за събирането на данни и последващото им ръководство е Единният обществен указател по устройствено обмисляне на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителството. В момента регистрите по устройство на територията са разпръснати и се поддържат в общините, регионите, регионалните администрации и Министерство на регионалното развитие.
„ За да създадем пространствената основа, се опитваме да сглобим картата на България като общи устройствени проекти и това е доста сериозен труд “, сподели още районният заместник-министър. Община Пловдив дружно със Столична община, общините Добрич и Ямбол са от дребното, при които териториалният обсег на общината съвсем съответствува със строителните граници на обитаемото място. Това ги прави характерни териториални единици, които би следвало да се ръководят в цифровото ни бъдеще с фини настройки и с доста повече внимание, заключи той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР