София. Промяната в Закона за регионалното развитие ще съдейства за

...
София. Промяната в Закона за регионалното развитие ще съдейства за
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Промяната в Закона за регионалното развитие ще съдейства за преодоляване на констатираните слабости в регионалната политика

София. Промяната в Закона за районното развиване ще спомага за превъзмогване на установените недостатъци в районната политика. Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на извършения Съвет по районна политика, оповестиха от пресцентъра на министерството .
Такива са изоставането на българските региони по основни социално-икономически и демографски индикатори, незадоволителна успеваемост в подхванатите ограничения за превъзмогването на вътрешнорегионалните разлики, огромен брой стратегически документи и неефикасен механизъм за техния надзор и оценка. Тези недостатъци водят до нужда от смяна на съществуващото райониране на страната за статистически цели и установяване на нов обсег на регионите от равнище 2.
В период от шест месеца от смяната на Закона за районното развиване би трябвало да бъде признат и устав за използването му, сподели още министър Аврамова. В него в детайли ще бъдат написани всички механически въпроси, свързани с организацията на работа на районните препоръки, с изискванията, реда и периодите за правене, координиране, приемане, актуализиране и осъществяване на новите стратегически документи за районно развиване.
Пред участниците в консултативния орган министърът уточни, че при създаването на правилника Министерство на регионалното развитие ще си сътрудничи с Организацията за икономическо съдействие и развиване и Световната банка, които имат подобаващ експертен потенциал и опит в областта на районното развиване.
Целта на препоръчаното изменение на закона е да се реализира усъвършенстване и консолидиране на процесите на обмисляне на районното и пространственото развиване, като те се координират по-ефективно, подсети министър Аврамова.
По мотив предлагането за ново статистическо райониране на страната заместник-министър Николова означи, че то е съобразено с условията на европейския правилник и спецификите на териториите, с цел да се обезпечи осъществяване на съответна политика в по-дългосрочен интервал от време. Съблюдавали сме опциите това изменение да има отражение и върху икономическото развиване на територията, разяснява тя.
По време на съвещанието беше коментирана оптимизацията на броя на стратегическите документи за районно развиване. Документите за пространствено и стратегическо обмисляне ще бъдат основополагащи за развиваната политика в регионите от равнище 2. Заместник-министър Николова акцентира, че ще се разширят функционалностите и пълномощията на районните препоръки за развиване, в това число по повод взимането на решения за осъществяване на планове с национално и европейско финансиране.
На съвещанието на Съвета стана ясно, че получените мнения по препоръчаното изменение на Закона за районното развиване са над 50, като в по-голямата си част те поддържат плануваните промени и удостоверяват, че препоръчаният нов обсег на регионите от равнище 2 е най-консенсусен.
Членове на Съвета по районна политика са представители на държавни институции, браншови, работодателски и синдикални организации и научни институти.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР