София. Присъствахме на демонстрация на Силите за специални операции от

...
София. Присъствахме на демонстрация на Силите за специални операции от
Коментари Харесай

Учението на силите за специални операции „Trojan Footprint-South - 2021“ демонстрира възпиращия потенциал на Алианса

София. Присъствахме на проява на Силите за специфични интервенции от Българската войска, само че желая да подчертая, че учението се организира дружно с нашите съдружници в НАТО и в него вземат участие над 8 страни. Благодаря на нашите съдружници за присъединяване им, за положителната натренираност и постигнатата оперативна съгласуемост. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов при присъединяване си в медийния ден на учението на силите за специфични интервенции „ Trojan Footprint-South - 2021 “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата . Той уточни, че за задачите на учението в България е основано Компонентно командване на Специалните интервенции, което управлява тактически епизоди в Македония, Унгария и у нас. Адмирал Ефтимов уточни получената добра оценка от нашите сътрудници. „ Те оцениха опциите за развръщане в България и за подготовка, предоставените им условия, както и качествата на нашите Специални сили да работят дружно “, съобщи началникът на защитата. Адмирал Ефтимов уточни, че това обучение е част от общия сюжет на ученията, които се организират в България, като до този миг се отработва етапа въздържане, при която в отговор на рецесия освен Българската войска би трябвало да развърне Силите си за специфични интервенции, а дружно със съдружниците си от Алианса да показва възпиращ капацитет. „ През идващия месец на идните учения в съюзен формат на полигоните ни „ Корен “ и „ Ново село “ ще демонстрираме етапа защита “, сподели той. В отговор на журналистически въпрос по отношение на бъдещите цели на Българската войска, адмирал Ефтимов уточни, че вложенията би трябвало да продължат. „ Приемственост и поредност - единствено това е методът да построяваме съответни отбранителни качества “, безапелационен беше адмирал Ефтимов.

В региона на Съвместното командване на специфичните интервенции дейностите на военнослужещите от Специалните сили следиха също командирът на Силите за специфични интервенции на Съединени американски щати в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър и посланиците на Съединени американски щати, Англия и Испания – Н.Пр. Херо Мустафа, Н.Пр. Роб Диксън и Н.Пр. Алехандро Мата.

В деня за медии в границите на учението военнослужещи от Съвместното командване на специфичните интервенции демонстрираха инфилтрация на снайперски отбор по способа „ рапел “ от вертолет „ Кугар “ и инфилтриране на щурмови отряд. Те демонстрираха своите умения при осъществяване на директна акция, контакт с съперник и ексфилтрация. Високо майсторство демонстрираха и при осъществяването на ръкопашни техники и доцелен парашутен скок след свободно рухване и ръчно разтваряне на парашута.

Учението „ Trojan Footprint-South - 2021 “ се организира от 3 до 16 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в границите на „ Defender Europe - 2021 “. В него вземат участие към 230 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО), Съединени американски щати, Република Северна Македония, Испания и Англия.

Водеща конструкция на учението е командването на Силите за специфични интервенции на Съединени американски щати в Европа (SOCEUR). От българска страна началник на учението е командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции на Българската войска генерал-майор Явор Матеев.

„ Учения от подобен сан и с такава амплитуда демонстрират, че ние можем дружно да работим като отбор и да изпълняваме поставените задания. Убеден съм, че всички участници от специфичните сили покачват в такава среда своята оперативна съгласуемост, работят като съдружници и демонстрират, че ние дружно като мощ можем да отразяваме закани “, уточни генерал-майор Явор Матеев.

„ Trojan Footprint-South - 2021 “ има за цел да увеличи оперативната съгласуемост сред Силите за специфични интервенции (ССО) на Съединени американски щати и Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) на Българската войска, Силите за специфични интервенции на държавите-членки на НАТО и на страни-партньори от Балканския и Черноморския район.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР