София. При покупката на пакетно пътуване за лятната почивка е

...
София. При покупката на пакетно пътуване за лятната почивка е
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Преди да купите пакетно пътуване за лятната почивка четете внимателно предварителната информация и договора

София. При покупката на пакетно пътешестване за лятната отмора е извънредно значимо да се срещнем с предварителната информация. А преди да подпишем и платим, да се убедим, че договаряме с регистриран туроператор. Регистрираните туроператори са задължени да поддържат годна „ застраховка професионална отговорност ”, а според настоящите нормативни правила в България това е единственият източник за угаждане на финансови искания при проблем. За това подсети ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в рубриката „ Чети етикета ” по bTV преди разгара на летния туристически сезон и в интервала на дейните резервации за идните почивки, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Понякога потребителите са склонни да се доверяват на джука, разменена в диалог с представител на туроператор или даже в обществените мрежи информация. Но може да се окаже, че когато подпишат контракт, той съдържа друга от авансово контрактуваната информация. Затова всичко би трябвало да се чете ”, обърна внимание Маргаритов.
Председателят на КЗП сподели още, че е значимо да се събират всички документи. „ Когато отиваме в съответното място за настаняване, ние представяме нормално ваучери, платежни документи и прочие Но още по-важно е да разполагаме с тези документи, ако възникне някакъв проблем и той не може да бъде решен без намесата на контролните органи, защото те са главните доказателства, по които Комисията може да работи, с цел да откри фактическите условия в съответния проблем ”, изясни той.
Жалбите в КЗП за туристически услуги са към 4% от общо 23 000 недоволства по най-различни въпроси на годишна база. „ Това наподобява на пръв взор немного, само че би трябвало да държим сметка, че всеки съответен проблем в туризма провокира много съществени неприятности на хората, които стават жертва на този проблем ”, разяснява Маргаритов.
Сред най-честите проблеми, за които консуматори са се обръщали към КЗП по отношение на пакетни пътувания, са че предварителната информация не се дава в точния момент или че е непълна или неточна. Други недоволства са във връзка това, че настаняването е в друг от посочения хотел, изискванията в хотела не дават отговор на описаните или проблеми с превоза.
„ Когато правим инспекция по сигнал, ние постоянно се стремим да помогнем на самите хора, които са изпаднала в някакво неблагополучие ”, акцентира Маргаритов. На въпрос на Биляна Гавазова: Какъв е срокът за реакция по постъпила тъжба?, ръководителят на КЗП осведоми, че по закон той е един месец, само че посочи, че при туристическите проблеми е нужна доста по-бърза интервенция. „ Затова сега ние имаме повече екипи там, където има повече туристи – с цел да може незабавно при сигнал да се притечем на помощ и в границите на няколко дни безусловно решаваме нормално случаите в туризма ”, съобщи той.
През предходната година КЗП е направила над 8 000 инспекции в областта на туризма, вследствие на което са неразрешени над 80 нелоялни практики и са затворени 116 туристически обекти и офиси на туроператори, които са работили в нарушаване на условията на закона, надлежно – без категоризация или регистрация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР