София. Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от държавни глави

...
София. Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от държавни глави
Коментари Харесай

Държавни лидери от цял свят поздравиха Румен Радев за преизбирането му за президент на Република България

София. Президентът Румен Радев получи приветствени писма от държавни глави от целия свят във връзка извоюваната безапелационна победа на президентските избори и преизбирането му за държавен глава на Република България. Това оповестиха от прессекретариата на президента .

Българският държавен глава получи поздравления от президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, президента на Руската федерация Владимир Путин, президента на Република Полша Анджей Дуда, австрийския федерален президент Александър Ван дер Белен, президента на Италианската република Серджо Матарела, президента на Унгария Янош Адер, президента на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, президента на Португалия Марселу Рибелу ди Соза, президента на Словашката република Зузана Чапутова, президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Хърватия Зоран Миланович.

Поздравителни писма изпратиха поредно кралят на Хашемитското кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, кралят на Кралство Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд и престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, султанът на Султаната Оман Хайтам бин Тарик Ал-Саид.

Поздравления бяха получени също по този начин от президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, президента на Социалистическа Република Виетнам Нгуен Суан Фук, президента на Република Сърбия Александар Вучич, президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президента на Република Йемен Абд Рабу Мансур Хади, президента на Палестина Махмуд Абас, както и от доста други държавни глави, държавни ръководители и представители на интернационалните организации, които изпратиха писма до българския държавен глава или поздравиха президента Румен Радев в телефонни диалози.

В приветствения си адрес президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към президента и българския народ. „ Големите провокации, пред които е изправена Европа, изискват обединен и резистентен Европейски съюз. Европа се нуждае от мощна и дееспособна България “, показва в писмото си немският държавен глава и показва вяра за следващо развиване на положителното съдействие сред двете страни в Европейския съюз, в НАТО и в връзките със прилежащите страни от Западните Балкани.

В писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин показва, че безапелационната победа на изборите свидетелства за доверието към Румен Радев от страна на българските жители. Руският президент показва вяра, че с работата си българският държавен глава и отсега нататък ще способства за развиването на градивните руско-български взаимоотношения.

„ Много високо оценявам персоналното ни съдействие, както и взаимното схващане във връзка с въпроси, значими за нашата част от Европа. Също по този начин знам, че сте откровен и предан другар на Полша “, акцентира президентът на Република Полша Анджей Дуда в приветствения си адрес до Румен Радев. Анджей Дуда показва пожелания за благоденствие на българския народ и вяра за все по този начин близко съдействие, другарство и взаимно почитание сред двете страни.

„ Вашето преизбиране ме изпълва с убеденост, че отличните взаимоотношения сред Австрия и България ще се задълбочават и в бъдеще. Много се веселя, че ще продължим да работим взаимно за тяхното поддържане и разширение “, декларира федералният президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен.

Кралят на Хашемитското кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн изпраща своите сърдечни поздравления във връзка преизбирането на Румен Радев за президент, което, по думите му, затвърждава доверието на хората в него и институцията, която съставлява. „ Очаквам с неспокойствие да продължим да работим за развиването на двустранното съдействие сред Йордания и България, с цел да служим на общите ползи на нашите страни и нации “, декларира още крал Абдула II.

В приветствения си адрес емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани пожелава благоденствие на президента и на целия български народ. Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани показва вяра, че другарските връзки сред двете страни ще продължат да се развиват и ускоряват.

Президентът на Италианската република Серджо Матарела показва вяра в писмото си до българския президент за още по-силно подсилване на двустранните връзки сред България и Италия посредством увеличение на интензитета на политическия разговор и на съдействието в икономическо и културно отношение. „ Нашите две страни са призвани да работят дружно за развиването на Европейския съюз и НАТО в дух на споделени полезности и поддръжка “, показва още Серджо Матарела.

„ Използвам тази добра опция да потвърдя, че надълбоко оценявам сърдечните двустранни връзки, които свързват нашите две другарски страни, и да изразя признателност към Вашата работа за укрепването на богатия набор от контакти посред ни “, написа до българския държавен глава унгарският президент Янош Адер.

В писмото си до президента Румен Радев президентът Стево Пендаровски твърди, че Република Северна Македония, споделяйки визията за постоянен и проспериращ район в границите на обединена Европа, е твърдо решена да развива и предизвиква добросъседските връзки и да задълбочава и ускорява съдействието сред двете страни. „ Искам да изразя дълбокото си разбиране, че нашите прилежащи страни и нации имат доста повече общи неща, в сравнение с неща, които ни разделят “, декларира Стево Пендаровски.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис поздравява президента Румен Радев и българския народ и показва вяра, че България и Румъния ще продължат да работят в тясно съдействие за развиването на двустранните връзки и за поддържането на сигурността и стабилността в Европейския съюз и района.

„ Вярвам, че ще продължим да сплотяваме напъните си за разширение на другарските връзки, съдействието и стратегическо партньорство сред нашите страни “, показва в поздравлението си президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР