София. През октомври завърши подмяната на трите двигателя и рехабилитацията

...
София. През октомври завърши подмяната на трите двигателя и рехабилитацията
Коментари Харесай

1,5 млн. лева са вложени в рехабилитацията на когенераторната инсталация в софийската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово

София. През октомври приключи подмяната на трите мотора и рехабилитацията на генераторите на когенераторната апаратура в софийската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово (СПСОВ). Когенерацията (Combined Heat and Power – CHP) е технология за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила, употребявайки биогаз, получен в процеса на отнасяне на утайките от отпадъчните води на града. Това оповестиха от пресцентъра на Софийска вода.
Монтираните през 2009 година три генератора за 9 години създадоха 60 000 часа. Всеки един от тях е с електрическа мощ от 1063 кВт. Генераторната част е рехабилитирана във Варна, а сменените рециклирани мотори са доставени от австрийски производител.
От стартирането й в употреба до през днешния ден, инсталацията е произвела над 160 000 мВтч електрическа енергия и е икономисала повече от 700 000 тона въглеродни излъчвания. Електрическата и топлинна сила, създадена в СПСОВ Кубратово, е към 24% повече от нужната за процеса на филтриране, като оставащата сила се продава на свободния пазар. Ефективната работа на тези уреди са гаранция за енергийната самостоятелност, която „ Софийска вода “, част от Веолия, реализира в границите на целия воден цикъл. Произведената „ зелена сила “ прави пречиствателната станция енергийно самостоятелна, макар огромното количество сила, належащо за непрекъснатия й софтуерен развой.
Рехабилитацията на когенерацията е на стойност 1,5 млн. лева, което е единствено част от вложените вложения в станцията.
През 2018 година, „ Софийска вода “ бе отличена със специфична премия за зелена инвестиция на националния конкурс за „ Най-зелените компании в България “ за нововъведения, въведени в Пречиствателната станция.
СПСОВ Кубратово беше отличена и за забележителен принос във ВиК бранша със специфичен акцент върху нововъведенията в понижаване на енергийното ползване и развиването на кръгова стопанска система на шестите годишни награди за продан в региона на силата и водата в Лисабон. В влиятелната интернационална платформа бяха отличени компании в девет разнообразни категории. „ Софийска вода “ завоюва наградата за ръководство на питейни и отпадъчни води.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР