София. Правителството се провали и с изготвянето на Националния стратегически

...
София. Правителството се провали и с изготвянето на Националния стратегически
Коментари Харесай

Евродепутатът Атидже Вели, член на Земеделската комисия в Европарламента: Правителството се провали и с изготвянето на Националния стратегически план по ОСП

София. Правителството се провали и с правенето на Националния стратегически проект по ОСП. Това съобщи евродепутатът от ДПС/ " Обнови Европа " Атидже Вели, единственият пълновръстен член от България на Земеделската комисия в Европарламента. Тя излезе със специфична позиция по отношение на отправените от Брюксел рецензии по Националния стратегически проект. И акцентира, че забележките, отправени към България, са съществени.

Ето позицията на Атидже Вели:

От медиите узнавам, че тази седмица България е получила писмо от Европейската комисия (ЕК) с сериозна оценката на Националния стратегически проект по ОСП и редица рекомендации за корекции - това е по този начин нареченото „ писмо за наблюдаване “.

Жалко е и обезпокоително, че научаваме тези значими вести от медиите, а не от публично съобщение на Министерство на земеделието. Тук става въпрос за средствата, които страната ни следва да получи за земеделие и развиване на селските региони и фермерите, локалните управляващи и всички евентуални бъдещи бенефициенти имат право да знаят какви са насоките, дадени от Комисията и за какви ограничения и принадлежности следва да се приготвят.

В 405 точки, Комисията излага своите забележки, рекомендации, мнения и насоки, които страната ни следва да вземе поради и да преработи стратегическия проект по ОСП.

Анализирайки писмото на ЕК виждам, че броят на рекомендациите е забележителен. Лесно може да създадем съпоставяне с останалите страни - Дания има 237 рекомендации, Ирландия - 217, Естония - 233, Франция - 183, Гърция - 292, Италия - 244. Все отново има и други страни с много висок брой рекомендации като Чехия - 340, Испания - 360 и Хърватия - 413. За мен, като част от Движение за права и свободи, е значимо да бъдем справедливи. Това в този случай значи, да обърнем внимание освен на броя на рекомендациите, само че и на техния темперамент и цялостната оценка, която Европейска комисия дава за нашия Стратегически проект. Важно е да проучваме и дейностите и метода на държавното управление във връзка с изработването, преработката на Плана и прозрачността на всички процедури, свързани с това.

Полезно е да създадем и параленост със стратегическите проекти на други страни членки.
По отношение на Стратегически проект на Ирландия, да вземем за пример - Комисията приветства техния План и споделя, че той покрива характерните цели, избрани в Регламента за Стратегическите проекти. Комисията приветства другите публични съвещания, които страната е провела с сектора по време на подготовката на стратегическия проект на ОСП. В допълнение, Комисията смята, че техният План има капацитет да способства дейно за общата цел за поощряване на образован, конкурентен, резистентен и диверсифициран селскостопански бранш, който подсигурява дълготрайна продоволствена сигурност, като се приветстват и напъните на страната за възстановяване на конкурентоспособността на ирландските ферми.

По отношение на Плана на Франция, Комисията отбелязва със удовлетворение, че той също се основава на просторен принос на заинтригуваните страни и публичен спор, което е дало опция да се разпознават добре потребностите на бранша. Комисията смята, че всеобхватният План обгръща всички цели на ОСП и показва ясни интервенции, както и действително опростяване спрямо програмния интервал 2014-2022г.

Забележките, отправени към България, са съществени. Те демонстрират, че държавното управление ни се е провалило и с правенето на Стратегическия ни проект, като не е съумяло да извърши ясните и в детайли обрисувани критерии, които бяха написани за изработването на Националните стратегически проекти по ОСП.

Освен обективност, за мен е значима и конкретността. Eто и съответни обстоятелства - рекомендациите на Европейска комисия се концентрират върху редица значими детайли, които би трябвало да бъдат модифицирани в българския проект, като превъзмогване на слабостите, които страната ни има — ниска конкурентоспособност, понижаване на производството и ниска добавена стойност, както и изключването на забележителен дял от земеделските производители от веригата на цената. Това съгласно Европейска комисия се отнася освен до секторите за произвеждане на плодове, зеленчуци и мляко, а е необятно публикуван проблем на нашето земеделие. Това е тематика, която ние от Движение за права и свободи няколкократно повдигнахме и поискахме разговор с ръководещите за намиране на неотложно решение - за жалост, не бяхме чути.

Отправени са и редица рекомендации за увеличение на средствата за дребните и междинните аграрни стопанства; разширение на интервенцията хуманно отношение към животните към повече сектори; повишение на упоритостта във връзка с модернизацията на земеделието; нужда да се обясни допустимостта и недопустимостта на секторите в сходство със листата, избран в член 33 от Регламента за стратегическите проекти, касаещ секторите за подпомагане; голям брой рекомендации във връзка с бранш пчеларство; редица рекомендации и насоки във връзка с даването на държавна помощ за земеделските браншове и доста други.
Сега България би трябвало да прегледа направените забележки и да показа модифицирана версия на проекта си, като се съобрази с направените от Комисията мнения. В допълнение, страната ни има опция да разяснява „ писмото за наблюдаване “.

Силно се надявам, че този път държавното управление си е научило урока и ще включи заинтригуваните страни в процеса на преправка на Националния стратегически проект.

Ние от Движение за права и свободи сме безапелационни през цялото време на този развой - работата по правенето на Стратегическия проект трябваше да се извърши на отворени работни срещи с сектора и специалисти - единствено по този начин, можем да отговорим на действителните потребности на бранша и да се съобразим със заложените критерии за правене на Националния стратегически проект.

Апелираме преработката на Плана да стане намерено, в разговор с сектора и специалисти. Това е значим документ, от който зависи насоката за развиване на България за идните години, от него зависи и дали ще стартираме да догонваме страните от Западна Европа, по равнище на развиване или ще продължаваме да изоставаме.
Дано този път държавното управление да покаже повече разсъдък и подготвеност за разговор и работа в екип.
Ние от Движение за права и свободи, приканваме, писмото на Европейска комисия да бъде споделено обществено и неотложно да се стартира процесът по преправка на Плана. Очакваме да се споделят и мненията на държавното управление, преди те да бъдат изпратени на Европейска комисия. Считаме, че сектора и българските жители имат право да вземат отношение в този развой.

Готови сме да помогнем с експертност и съответни оферти процеса на преправка на Националния стратегически проект по ОСП.

Ето и други част от рекомендациите, който Европейска комисия е отправила:

Трябва да бъдат усъвършенствани съгласуваността и последователността на проекта и неговата стратегическа устременост, тъй че най-неотложните потребности да бъдат посрещнати по подобаващ метод и с задоволителен бюджет, без значение дали в границите на ОСП или отвън нея.

ЕК приканва България да усъвършенства и разшири инструментите за ръководство на риска и да ускори интервенциите, намаляващи зависимостта от импорт на сила и минерални торове.

България следва да даде разбор и спомагателна информация, тъй като Европейска комисия не е уверена, че е изпълнен критерият за по-справедливото систематизиране на директните заплащания. Тава е изключително мъчителна тематика за Движение за права и свободи и ние неведнъж сме упорствали за разговор и взаимна работа с цел да се откри най-оптималния метод и да се подсигурява по-справедливо систематизиране на директните заплащания.

Комисията смята, че Планът ни не е задоволително упорит във връзка с подпомагането и укрепването на опазването на околната среда, в това число биологичното многообразие. Европейска комисия желае съществени промени във връзка с „ зелената архитектура “ със доста завишаване на упоритостта.

Комисията регистрира, че Планът не взема поради районните разлики в страната и по-специално, тези във връзка с селските региони. Това води до основни пропуски да се възползваме от благоприятни условия за основаване на претовареност - като да вземем за пример в бранш биоикономика и горско стопанство. Липсва и упоритост за модернизиране на селските региони - това е изключително обезпокоително имайки поради крещящата потребност от вложения в селските региони и пренебрежението, на което те бяха подложени в последните години във връзка с целенасочена тактика за тяхното модернизиране, възкръсване и вложения.

ЕК подлага на критика съществено неналичието на задоволително упоритост и конкретика във връзка с цифровизацията в земеделието и в селските региони и развиването на цифрови умения. Ако не вършим вложения в тези насоки, ще продължаваме да изоставаме в развиването си.

Комисията показва неналичието на взаимоотношение и допълняемост сред другите типове интервенции. Това е сериозен проблем, който пречи за постигането на действителни и устойчиви резултати.

Комисията в детайли е разгледала, по какъв начин държавното управление е разпознало потребностите на България, главните доказателства, които са употребявани, интервенциите, които имат намерение да приложат и задачите, които са си сложили.

Припомням, че „ писмата за наблюдаване “ са междинна, само че извънредно значима стъпка в цялостния развой на оценка и утвърждение от страна на Комисията на стратегическите проекти по ОСП. Следващата стъпка е преправка на Националният ни стратегически проект, а срокът за това е къс.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР