София. Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
София. Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти

София. Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности, с който се цели въвеждане в националното законодателство на Директива (ЕС) 2019/2034 по отношение на пруденциалния контрол върху капиталовите медиатори и Директива (ЕС) 2019/878 за изменение на Директива 2013/36/ЕС във връзка с освободените субекти, финансовите холдинги, финансовите холдинги със смесена активност, възнагражденията, надзорните ограничения и пълномощия, както и ограничения за използването на Регламент (ЕС) 2019/2033 по отношение на пруденциалните условия за капиталовите медиатори. Със законопроекта се вкарва и Директива (ЕС) 2019/2177 за изменение на Директива 2009/138/ЕО, Директива 2014/65/ЕС и Директива (ЕС) 2015/849. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

Целта на пакета от Директива (ЕС) 2019/2034 и Регламент (ЕС) 2019/2033 е основаването на симетричен и съгласуван пруденциален регулаторен режим за капиталовите медиатори от Европейски Съюз, които не са със редовно значение. Този режим е по-опростен, симетричен и регистрира характерните опасности, които поражда активността на капиталовия медиатор, като се дефинират и пълномощията на Комисията за финансов контрол (КФН). Със законопроекта се вкарва и обвързване за така наречен систематични капиталови медиатори да подадат заявление до Българската национална банка за издаване на лиценз за кредитна институция по Закона за кредитните институции при прекосяване на обща стойност на активите над 30 милиарда евро. Също по този начин е очакван и ред за наново издаване на лиценз за капиталов медиатор от КФН в случаите, когато тези сдружения към този момент не дават отговор на условията за кредитна институция.

Основното изменение, произлизащо от Директива (ЕС) 2019/878, е въвеждането на характерна процедура за утвърждение и директни надзорни пълномощия на способените органи във връзка с избрани финансови холдинги и финансови холдинги със смесена активност, с цел да се подсигурява, че могат да носят директна отговорност за обезпечаване на спазването на пруденциалните условия на консолидирана основа, без да бъдат подлагани на спомагателни пруденциални условия на самостоятелна основа.

В сходство с условията на Директива (ЕС) 2019/2177 функционалностите по лицензиране на доставчиците на услуги за докладване на данни и надзора върху тях, както и пълномощията по събирането на данни се трансферират от националните способени органи към Европейския орган за скъпи бумаги и пазари. Същевременно, националните способени органи ще запазят надзора върху утвърдени механизми за докладване и утвърдени механизми за издание, които биха могли да се възползват от дерогацията, планувана в Регламент (ЕС) № 600/2014, заради тяхното лимитирано значение за вътрешния пазар на Европейски Съюз.

Предложените промени целят възстановяване на регулаторния режим за капиталовите медиатори и цялостно вземане предвид на законодателството с правото на Европейския съюз.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР