София. Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване

...
София. Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване
Коментари Харесай

Министрите на външните работи на България, а Хърватия, Гърция и Румъния: Потвърждаваме силна подкрепа за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС

София. Потвърждаваме нашата мощна поддръжка за надеждна вероятност за присъединение на страните от Западните Балкани и за тяхното бъдеще в Европейски Съюз. Твърдо имаме вяра, че разширението на Европейски Съюз е взаимоизгоден развой, както за Европейски Съюз, по този начин и за страните от Западните Балкани, и съставлява стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа. Това се споделя в взаимна декларация на министрите на външните работи на Република България, Република Хърватия, Република Гърция и Румъния, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
„ Ето за какво сме уверени, че Европейски Съюз би трябвало да остане твърдо зает в района на Западните Балкани и че разширението би трябвало да остане във фокуса на Европейски Съюз. Вярваме също, че надеждната вероятност за участие в Европейски Съюз е от решаващо значение за развиването на демократични и проспериращи общества в страните от Западните Балкани. За Европейски Съюз е от първостепенно значение да обезпечи цялостния прогрес на района, учреден на самостоятелните заслуги и осъществяването на прецизни, само че обективни условия “, се споделя още в декларацията.
Преди Съвет „ Общи въпроси “ този октомври ние удостоверяваме нашата мощна поддръжка за започване на договаряния за присъединение с Албания и Република Северна Македония при съблюдаване на одобрените условия, по-специално тези за добросъседските връзки, като сме уверени, че както Европейски Съюз, по този начин и сътрудниците от Западните Балкани би трябвало да осъществим нашите задължения и да подсигуряваме надеждността на политиката на разширение на Европейски Съюз.
„ Започването на договарянията за присъединение ще даде опция на тези две страни да се съсредоточат повече върху нужните промени, до момента в който в това време Европейски Съюз ще може да следи от близко техния прогрес по осъществяването на откритите условия и критерии, в това число осъществяването на двустранни контракти, благоприятстващи добросъседството в района като Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония и Преспанското съглашение сред Гърция и Република Северна Македония. Това сигурно ще придаде подтик на промените в целия район. Стартирането на договаряния също би било удивително доказателство за постигнатия прогрес и ще даде значим подтик на процеса на присъединение на двете страни като резултат на мощната поддръжка на актуалната Европейска комисия в процеса на разширение.
Също по този начин сме уверени, че политиката на разширение ще бъде на предпочитано място в дневния ред на Европейски Съюз в границите на мандата на идната Европейска комисия, с цел да се форсира напредъка през идващите пет години и да се обезпечи ясна вероятност за бъдещето на процеса на присъединение “, се споделя още в декларацията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР