София. Пети фестивал Срещи на младото европейско кино ще се

...
София. Пети фестивал Срещи на младото европейско кино ще се
Коментари Харесай

София: Пети фестивал „Срещи на младото европейско кино” ще се проведе от 18 до 24 юни във Френския институт и в кино Одеон

София. Пети фестивал „ Срещи на младото европейско кино ” ще се организира от 18 до 24 юни във Френския институт и в кино " Одеон " в София. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . За пета поредна година „ Срещи на младото европейско кино ” ще показа определени филми от млади френски и европейски режисьори. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година Той ще бъде открит в кино Одеон от 18.30 ч. на 19 юни с кино лентата " Революция в учебно заведение " в наличието на режисьора Йоана Грудзинска и на ко-сценариста Леа Тодоров.
Четири реставрирани кино лентата на белгийската режисьорка Шантал Акерман ще бъдат показани за първи път в България, в границите на програмата Forever Young, част от фестивала „ Срещи на младото европейско кино ”, сред 18 и 24 юни в кино „ Одеон “ и в зала „ Славейков “ на Френския институт.
“Tази година се навършват 50 години от първия късометражен филм на Акерман – „ Подпали града ми “ (Saute ma ville, 1968), който основава едвам 18-годишна, и в който самата тя взе участие. С него слага началото на богатото си творчество, в което отхвърля разпоредбите, с цел да сътвори свои. От януари до март във Френската филмотека се организира огромна ретроспектива с филмите й, което ме въодушеви да покажем дребна част от тях в София. За благополучие Посолството на Кралство Белгия в България откликна на концепцията да срещнем публиката с този ексцентричен създател ”, показва Ралица Асенова, уредник на фестивала.
Шантал Акерман е родена в Брюксел и произлиза от еврейско семейство, което бяга от войната. Живяла и работила в Ню йорк и в Париж. Филмът на Годар „ Лудият Пиеро ” е бил пламъкът, запалил желанието за кино в нея. След края на прожекцията му, петнадесет годишната Шантал е крещяла на булеварда: „ Искам да върша кино, желая да върша кино! ”
Тя опитва с камерата, с концепциите си, с тялото си. Никой до този миг в региона на киното не е прям колкото нея, самоуверен колкото нея, добродушен, колкото е била тя. Участва в поредност от пробни филми. По време на престоя си в Съединени американски щати попада в средите на американското пробно кино, учи за малко в Националния институт за театрални изкуства, само че бързо го напуща, защото желае да прави кино. Създава над 40 кино лентата, взе участие със свои съоръжения на Венецианското биенале, написа книги, става водещ режисьор на вълната, наречена „ съвременно кино “.
В авангардния документален филм News from home (1977), част от програмата на фестивала, Акерман снима разнообразни места на Ню Йорк, четейки писма, изпратени от майка й сред 1971 година и 1973 година, когато самата режисьорка живее там. Акерман е способна на искреност, която обезсърчава и това личи в този филм.
Ще бъде показан и шедьовърът на белгийската режисьорка „ Жанa Дилман, ул. Търговска 23, Брюксел 1080 ”. За него Акерман споделя, че един път се обръща в леглото си и единствено за една минута вижда целия предстоящ филм. „ Правя изкуство с жена, която мие чинии ” - майтапи се Акерман. В основната роля е Делфин Сейриг, актриса, очаровала Ален Рене, Маргарит Дюрас и Франсоа Трюфо. Тя също е и дейна персона в битката за правата на дамата, подписвайки „ Манифест 343 “, който е зов за узаконяване на аборта, неразрешен във Франция през седемдесетте гофини. В „ Жана Дилман ” баналното всекидневие е примесено с хиперреализъм, форма, показваща чудесно метаморфозата на героинята от стопанка до последна революционерка.
В своето творчество Шантал Акерман изследва границите на самотата, отчуждението и формите на отчаянието, постоянно скрити от видимо нехаен и елементарен метод на живот. Тя си отива, поставяйки завършек на живота си, което като че ли към този момент е предрекла в първия си филм, повлиян от нямото кино на Чаплин.
Програмата на фестивала е оповестена в интернет, на следните адреси:
- https://issuu.com/youngcinemasofia/docs/programa_web;
- http://youngcinemasofia.eu/index.php/programa-2018.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР