София. Периодът на рязко влошаване на отношенията между САЩ и

...
София. Периодът на рязко влошаване на отношенията между САЩ и
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика: Периодът на рязко влошаване на отношенията между САЩ и Русия доведе до създаването на нови оръжейни системи

София. Периодът на внезапно утежняване на връзките сред Съединени американски щати и Русия докара до основаването на нови оръжейни системи, които мъчно могат да бъдат уравновесени. Това сподели в изявление за предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ проф. Румен Кънчев, специалист по интернационална сигурност и геополитика.

„ Сега към този момент контролът върху цялата архитектура за надзор върху нуклеарното оръжие е в доста тежко положение. Затова стратегическата непоклатимост е номер едно проблем, който би трябвало да дискутират Русия и Съединени американски щати, в случай че стартират подобен разговор. Срещата на върха на НАТО има доста значимо значение. На нея се даде оценка за стратегическата обстановка в света, която е коренно друга от онази, дадена в последната тактика на НАТО, оповестена и призната през 2010 година. Тази оценка е обвързвана с появяването на два нови фактора на световната сцена, изключителността на тяхното значение е такова, че те трансформират параметрите на самата архитектура за сигурност. Това е факторът с внезапно повишената военна мощност на Русия и повишената икономическа мощност на Китай. На тази среща трябваше да се даде прецизна и точна оценка на тези два нови фактора и те да се оценят от геополитически и геостратегически ъгъл, тъй че тези оценки да подкрепят създаването на идната тактика на НАТО. И към този момент имаме нова оценка в официалното съобщение на срещата за тези два нови, доста значими и мощно влияещи фактори, каквито са съветската военна мощност и китайската стопанска система “, изясни специалистът.

Според проф. Румен Кънчев Съединени американски щати към този момент се нуждаят от Европа доста повече, в сравнение с през първите 15 години след края на Студената война. Америка е заинтригувана от това да ускори партньорските и съюзническите си връзки с Европа, акцентира той.

„ С Плана „ Маршал “ Съединени американски щати възвърнаха онази Европа, която беше в отломки и сътвориха НАТО като съюз, който да се грижи за защитата и сигурността на европейците. Важна беше поръчката на американския президент Джо Байдън, че Съединени американски щати ще продължат все по този начин твърдо с цялата си мощност и мощ да стоят зад сигурността на своите евроатлантически сътрудници “, сподели още специалистът.

По думите на проф. Румен Кънчев американската външна политика се препозиционира на югоизток и изток, а това значи, че Съединени американски щати би трябвало да се приготви за продължителна стратегическа борба с Китай.

Цоня СЪБЧЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР