София. Отново се регистрират сигнали за просещи деца в столицата

...
София. Отново се регистрират сигнали за просещи деца в столицата
Коментари Харесай

ДАЗД: Нови сигнали за просещи деца на Националната телефонна линия за деца 116 111

София. Отново се записват сигнали за просещи деца в столицата на Националната телефонна линия за деца 116 111, оповестяват от Държавната организация за протекция на детето. Само за тази седмица са регистрирани два такива. Сигналите се предават с бърза връзка към отдел „ Закрила на детето “, който дава отговор за територията, където са видяни децата, както и към групата „ Мобилна работа с деца в риск “ за предприемане на незабавни дейности. По информация на Дирекция „ Социално подкрепяне “ на място незабавно е изпратен екип обществени служащи, само че на адреса не са открити деца. Бързото и непрекъснатото придвижване на децата от едно място на друго е непрекъснат проблем, който попречва работата на екипите.

През миналата година по самодейност на ръководителя на ДАЗД доктор Елеонора Лилова са проведени няколко междуинституционални срещи с представители на Главна дирекция „ Национална полиция “, Столична дирекция на вътрешните работи и Агенцията за обществено подкрепяне. Извършени са няколко взаимни обхода от два екипа с представители на ангажираните институции. Добрата съгласуваност сред всички институции е от изключителна значимост, поради компликацията на установяването на местонахождението на просещите деца.

„ Като ръководител на Държавната организация за протекция на детето и като майка, и като жител, за мен е немислимо да продължава потреблението на деца за милостиня. Затова всички би трябвало да се противопоставяме на това събитие, а не да го подтикваме като подаваме пари на просещо дете от страдание към него. Изключително съм обнадеждена, че хората стартират да изпитват от ден на ден непоносимост и постоянно задават въпроси към децата кой се грижи за тях, къде са родителите им, кой ги е довел, вървят ли на учебно заведение. Това демонстрират и позвъняванията на Националната телефонна линия за деца 116 111, на която сигнали подават и обезпокоени хора на високи политически позиции, което е явен знак, че телефона ни има все по-голямо доверие измежду жителите, без значение каква роля имат в обществото. Не е мъчно – с един сигнал всеки може да избави дете в неволя “, съобщи ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова във връзка увеличаващите се подадени сигнали за просещи деца.

През 2021 година на Националната телефонна линия за деца 116 111 са подадени 51 сигнала за просещи деца, като 30 от тях са на територията на гр. София, 3 са в Бургас, 4 във Варна, останалите са от градове в страната – Пазарджик, Пловдив и други От началото на 2022 година на детския телефон са постъпили 4 сигнала за деца, които просят, като 3 от тях са за София и един за Стара Загора.

Благодарение на общите старания на виновните институции, координирани от ДАЗД, са открити четири деца, които правят продажба на цветя по заведенията на централни улици в град София. Компетентната дирекция „ Социално подкрепяне “ прави настояща оценка на случая и риска от въвличането им в милостиня. Към момента две от децата са с подхваната мярка на протекция отвън фамилна среда, а със семейство интензивно работи способената дирекция „ Социално подкрепяне “. С останалите деца също се работи от страна на обществените служащи.

За Държавната организация за протекция на детето един от главните цели остава битката за попречване употребата на деца за милостиня.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР