София. Отбелязваме Световния ден на бежанеца. Това съобщиха от пресцентъра

...
София. Отбелязваме Световния ден на бежанеца. Това съобщиха от пресцентъра
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на бежанеца

София. Отбелязваме Световния ден на бежанеца. Това оповестиха от пресцентъра на БЧК . Световният ден на бежанеца е маркиран за първи път през 2001 година с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации във връзка 50-годишнината от подписването през 1951 година на Женевската спогодба за бежанците, влезнала в действие през 1954 година Датата 20 юни съответствува с влизането в действие през 1974 година на бежанската спогодба на Африка, призната от Организацията за африканско единение.
На днешния ден почитаме силата и издръжливостта на повече от 68 милиона души по света, прокудени от домовете си заради военни спорове, естествени бедствия, стопански рецесии. Преместването на такава голяма група хора е невиждано от Втората международна война насам, сочат данните в отчета „ Глобални трендове “ на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), съгласно който на всеки три секунди един човек е заставен да напусне родното си място.
Никой не избира непринудено да бъде емигрант. Българският Червен кръст е съпричастен към ориста на тези хора. Съвместно с Държавната организация за бежанците, БЧК работи в тясно съдействие с представителството на ВКБООН у нас за рационализиране на законодателството, практиката и административния потенциал за посрещане на провокациите, свързани със закрилата на бежанците. Само за 2017 година Бежанско-мигрантската работа към БЧК е подкрепила 4 370 души от Сирия, Афганистан, Ирак, Пакистан, Иран, без поданство, търсещи и получили протекция в 7-те центъра на ДАБ при Министерски съвет и живеещи на външни адреси. Предоставена е филантропична помощ от храни, медикаменти, хигиенични материали, облекла, обувки, образователни принадлежности и други, извършени са обществени съвещания, осведомителни сесии, курсове по български език, оказано е подпомагане за здравна помощ, обществено подкрепяне, намиране на работа, жилищно настаняване и други
И тази година във връзка Световния ден на бежанеца Бежанско-мигрантската работа към БЧК даде на настанените в териториалните поделения на ДАБ при Министерски съвет в София, в кв. „ Овча купел “, „ Враждебна “ и „ Военна рампа “ хигиенични пакети за дами, мъже, младежи и девойки.
Агенция „ Фокус “ разгласява без редакторска интервенция изпратена от БЧК позиция на европейските национални сдружения на Червения кръст във връзка Световния ден на бежанеца:
„ Всеки минал ден Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации (UNHCR) наблюдава броя на хората, удавили се в морето в опит да доближат до Европейската брегова линия. Тези картини държат будно нашето схващане, само че от време на време гибелта се посреща с равнодушие.
Международният Червен кръст и Червеният полумесец работят с уязвими хора в целия свят. Независимо дали са жертви на естествени бедствия, на войни, деца с увреждания, възрастни хора или фамилии, които не могат да си разрешат облекла и храна, ние сме тук, с цел да ги посрещнем, пазиме, да се грижим за тях и да ги поддържаме.
В сходство с нормативната база и с нашите правила и полезности ние не осъждаме подбудите на тези хора или националните миграционни политики, ние не сме тук, с цел да насърчаваме или да възпираме миграцията; ние нямаме никаква политическа роля, нашата задача е филантропична.
Хората, които са прогонени от родните си страни, са уязвими. Каквито и да са аргументите да изоставен домовете си, те са надалеч от фамилиите, изтощени, изплашени. Тук те не са предстоящи, те са изолирани.
„ Трябва ли да ги приемем? “, „ Можем ли да ги приемем? “, „ Как да ги приемем? “. Във всички страни тези въпроси от време на време са обострени поради дебатите, когато лице в лице се срещат страсти и идеология.
В Деня на бежанците предлагаме някои хрумвания за справяне с този сложен проблем, благодарение на които се надяваме полемиките да се успокоят и обществото да се сплоти.
Държавите следва да изработят миграционните си политики съгласно своите запаси и съгласно обществения си потенциал да одобряват и интегрират. За да се вземе такова решение, те би трябвало да имат поради положението, в което е светът, икономическите рецесии, подтекста на споровете, както и климатичните промени, които съставляват постоянно срещани аргументи за миграция.
Демократичните страни могат да контролират наличието на мигранти на тяхната територия, могат да ги прогонят или депортират, в случай че сметнат тяхната обстановка за противозаконна. Но това би трябвало да се случи в сходство с интернационалното и националното право, които пазят достолепието и правата на хората, изключително правото на хората да живеят със фамилиите си, без заклеймяване и ксенофобия.
Каквато и да е обстановката и административното бъдеще на хората, ние имаме дълг да посрещаме всяко човешко създание и да опазим неговото достолепие. Това се реализира с избрани дейности, които обезпечават:
- Ефективен достъп до молба за леговище, като се отделя време за разглеждането на по-сложните ситуации;
- Уважаване на правото за фамилно единение, изключително за непридружени непълнолетни;
- Хуманитарна помощ и достъп до съществени грижи и психосоциални услуги;
- Достъп до жилище, съгласуван с правата и достолепията и неприбягването до задържане на хора, изключително на деца, което може да провокира същинска контузия.
Една ефикасна стратегия за интеграция би трябвало да включва абсолютно приемане и обективни административни решения. Тази ефективиност е основана на положителния баланс сред права и отговорности. Правото на човек да се образова, да работи, да бъде със фамилията си, да получи обичайно жилище, да има достъп до медико-социална помощ, задължението да учи формалния език на съответната страна и да съблюдава законите и общите обществени правила.
За да се реализира сполучлива интеграция, следва да се активизира цялото общество. Публичните органи, чиновниците в обществената сфера и доброволците имат голяма роля, само че всеки жител също би трябвало да взе участие. Духът на солидарността е единственият, който може да понижи страховете, да построи доверие, да укрепи взаимното схващане, да сближи гледните точки и да се възползва от икономическия и обществения принос на тези хора, чиито разлики не ни заплашват, а по-скоро ни обогатяват.
Накрая, би трябвало да осъзнаем, че миграцията е резистентен и световен феномен, а не краткотрайна и европейска рецесия. Европа следва да играе съществена роля в координирането на миграционните политики, само че на международно ниво би трябвало да демонстрираме обществена креативност и да работим още веднъж и още веднъж за зачитането на човешкото достолепие, на интернационалното право, както и против аргументите за насилствената миграция, т.е. бедността, неравенството, унищожаването на околната среда и всички типове принуждение.
Днес, на Световния ден на бежанците, ние, европейските национални сдружения на Червения кръст, призоваваме за осъзнаване и съответна промяна за реализиране на резистентност и виновна миграционна политика “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР