София. От понеделник бушуват пожари в Хасковско и Пловдивско, като

София. От понеделник бушуват пожари в Хасковско и Пловдивско, като ...

Пожари в Хасковско, Пловдивско, Кюстендилско и Благоевградско.

София. От понеделник бушуват пожари в Хасковско и Пловдивско, като гасенето им продължава.Във вторник се разгоряха пожари в областите Кюстендил и Благоевград. Междувременно жители на пловдивските села Стряма, Шишманци и Белозем организират протест пред завода за отпадъци, който гори втори ден. В Кюстендилско дори се стигна до обявяване на частично бедствено положение в района на един от пожарите. В понеделник възникна пожар в горски и земеделски земи между с. Родопи, с. Брягово и с. Любеново в област Хасково. В гасенето му се включиха и военнослужещи, доброволци и представители на горското стопанство. След 14.00 ч. във вторник пожарът бе локализиран. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Пламъците обхванаха общо 8 хиляди декара площ. От тях 4 300 декара са от горския фонд. Заради вятъра в късния следобед във вторник старо огнище от пожара се възобнови заради вятъра, като огънят не е засегнал други площи. През нощта ще бъде наблюдаван и контролиран от десетте дежурни екипа, горските служители и доброволците. Единствено военнослужещите се оттеглят с опция при необходимост да се върнат утре сутринта. Очаква се гасенето да продължи и в сряда. Не са застрашени населените места в региона.
Във вторник продължи и гасенето на пожара в село Шишманци, Пловдивско, който възникна в понеделник. Огънят бе локализиран още в първия ден от седмицата, но прогнозите на специалистите са, че той може да тлее докрая на седмицата. Във връзка с възникналия пожар на обект „Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“ в с. Шишманци РИОСВ – Пловдив осигури мобилна автоматична станция (МАС) за измерване качеството на въздуха в засегнатите населени места.
Директорът на ГДПЗН главен комисар Николай Николов каза пред журналисти, че продължават усилията ни по овладяване на обстановката при пожара на депото в Шишманци. „Три са важните неща, на които обръщаме внимание. На първо място това е контролът на въздуха. Той се контролира в съответствие с посоката на вятъра. По тази причина в момента измервателните станции са в Болярино, накъдето духа“, каза Николов. „Не са отчетени критични нива, опасни за живота и здравето на хората. Въпреки това, ние се обръщаме към гражданите с апел да уплътнят прозорците и вратите си, докато не им се каже, че нещата са безопасни“, добави Николов. По отношение контрола на въздуха се очаква да се смени посоката на вятъра и затова след 1 - 2 часа нова мобилна станция за контрол на въздуха ще бъде поставена на друго място. От ГДПБЗН поддържат непрекъснат контакт с РИОСВ - Пловдив. В сряда жителите на селата Стряма, Шишманци и Белозем излизат на протест пред завода за отпадъци, който гори втори ден. Протестът се организира в социалната мрежа с начален час 6:15 сутринта, когато пристигат първите камиони и е под надслов "Да спрем отровата от "Еко" завода в село Шишманци". От ОДМВР Пловдив са взети необходимите мерки за осигуряване безопасността на движение при протеста. Кметът на община Раковски е сезирал премиера Бойко Борисов за пожара в Шишманци.

В Кюстендилско бяха регистрирани два пожара.
Първият възникна малко след 16.00 ч. на изхода на град Дупница в близост до жп тунела. Пожарът обхвана иглолистна гора, като огънят не представляваше опасност за населението. Малко преди 19.00 ч. пожарът бе локализиран. Междувременно възникна втори пожар в района на Дупница. Огънят възникна в обект за вторични суровини на изхода на Дупница в посока Благоевград. Четири пожарни екипа се отправиха на място. По-късно екипите станаха осем. Силното задимяване наложи да се затвори движението по магистрала „Струма“, като движението се пренасочваше по Е – 79. Заради огъня в района бе обявено частично бедствено положение. Частичното бедствие бе обявено със заповед на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев. То е със срок до 24.00 часа на 14 август 2019 година. Причината за обявяване на частичното бедствено положение е необходимостта от предприемане на неотложни аварийно-възстановителни дейности. Екипи на районните служби „Пожарна безопасност” и защита на населението” от Дупница, Самоков, Благоевград, техниката на ВиК-Дупница и Община Дупница, фирми с техника и зърнопроизводители с такава, както и десетки доброволци се включиха в гасенето. В действията срещу пожара се включиха и екипи на Областно пътно управление и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за да установят какво е състоянието на основите на моста на автомагистрала "Струма" и дали има компрометирани елементи. Засега няма информация за опасни газове над допустимото, очакват се резултатите.
Междувременно пожар възникна в здравната служба в село Селище. Сигналът за пожара е подаден в 17.27 часа. Огънят е нанесъл само материални щети.
Опасността от пожари остава и за сряда. Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 8 области на страната. Индексът важи за областите: Плевен, Русе, Велико Търново, Ловеч, Бургас, Благоевград, Кюстендил и Перник. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.
Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net