София. От понеделник бушуват пожари в Хасковско и Пловдивско, като

...
София. От понеделник бушуват пожари в Хасковско и Пловдивско, като
Коментари Харесай

Пожари в Хасковско, Пловдивско, Кюстендилско и Благоевградско

София. От понеделник бушуват пожари в Хасковско и Пловдивско, като гасенето им продължава.Във вторник се разгоряха пожари в областите Кюстендил и Благоевград. Междувременно поданици на пловдивските села Стряма, Шишманци и Белозем провеждат митинг пред завода за боклуци, който гори втори ден. В Кюстендилско даже се стигна до оповестяване на отчасти бедствено състояние в региона на един от пожарите. В понеделник породи пожар в горски и аграрни земи сред с. Родопи, с. Брягово и с. Любеново в област Хасково. В гасенето му се включиха и военнослужещи, доброволци и представители на горското стопанство. След 14.00 ч. във вторник пожарът бе локализиран. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Пламъците обгърнаха общо 8 хиляди декара повърхност. От тях 4 300 декара са от горския фонд. Заради вятъра в късния следобяд във вторник остаряло огнище от пожара се възобнови поради вятъра, като огънят не е засегнал други площи. През нощта ще бъде следен и следен от десетте дежурни екипа, горските чиновници и доброволците. Единствено военнослужещите се отдръпват с алтернатива при нужда да се върнат на следващия ден сутринта. Очаква се гасенето да продължи и в сряда. Не са застрашени обитаемоте места в района.
Във вторник продължи и гасенето на пожара в село Шишманци, Пловдивско, който породи в понеделник. Огънят бе локализиран още в първия ден от седмицата, само че прогнозите на експертите са, че той може да тлее докрая на седмицата. Във връзка с зародилия пожар на обект „ Депо за неопасни боклуци и Инсталация за биологично разграждане по закрит прийом “ в с. Шишманци Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив обезпечи мобилна автоматизирана станция (МАС) за премерване качеството на въздуха в засегнатите обитаеми места.
Директорът на ГДПЗН основен комисар Николай Николов сподели пред публицисти, че не престават напъните ни по преодоляване на ситуацията при пожара на депото в Шишманци. „ Три са значимите неща, на които обръщаме внимание. На първо място това е контролът на въздуха. Той се управлява в сходство с посоката напразно. По тази причина сега измервателните станции са в Болярино, накъдето духа “, сподели Николов. „ Не са регистрирани сериозни равнища, рискови за живота и здравето на хората. Въпреки това, ние се обръщаме към жителите с зов да уплътнят прозорците и вратите си, до момента в който не им се каже, че нещата са безвредни “, добави Николов. По отношение контрола на въздуха се чака да се смени посоката напразно и по тази причина след 1 - 2 часа нова мобилна станция за надзор на въздуха ще бъде сложена на друго място. От ГДПБЗН поддържат непрестанен контакт с Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив. В сряда жителите на селата Стряма, Шишманци и Белозем излизат на митинг пред завода за боклуци, който гори втори ден. Протестът се провежда в обществената мрежа с начален час 6:15 сутринта, когато идват първите камиони и е под надпис " Да спрем отровата от " Еко " завода в село Шишманци ". От ОДМВР Пловдив са взети нужните ограничения за обезпечаване сигурността на придвижване при митинга. Кметът на община Раковски е сезирал премиера Бойко Борисов за пожара в Шишманци.

В Кюстендилско бяха регистрирани два пожара.
Първият породи малко след 16.00 ч. на изхода на град Дупница наоколо до жп тунела. Пожарът обхвана иглолистна гора, като огънят не представляваше заплаха за популацията. Малко преди 19.00 ч. пожарът бе локализиран. Междувременно породи втори пожар в региона на Дупница. Огънят породи в обект за вторични първични материали на изхода на Дупница в посока Благоевград. Четири пожарни екипа се насочиха на място. По-късно екипите станаха осем. Силното задимяване наложи да се затвори придвижването по автомагистрала „ Струма “, като придвижването се пренасочваше по Е – 79. Заради огъня в региона бе оповестено отчасти бедствено състояние. Частичното злополучие бе оповестено със заповед на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев. То е със период до 24.00 часа на 14 август 2019 година. Причината за оповестяване на частичното бедствено състояние е нуждата от предприемане на неотложни аварийно-възстановителни действия. Екипи на районните служби „ Пожарна сигурност ” и отбрана на популацията ” от Дупница, Самоков, Благоевград, техниката на ВиК-Дупница и Община Дупница, компании с техника и зърнопроизводители с такава, както и десетки доброволци се включиха в гасенето. В дейностите против пожара се включиха и екипи на Областно пътно ръководство и на Министерство на районното развиване и благоустройството, с цел да открият какво е положението на основите на моста на автомагистрала " Струма " и дали има компрометирани детайли. Засега няма информация за рискови газове над допустимото, чакат се резултатите.
Междувременно пожар породи в здравната работа в село Селище. Сигналът за пожара е подаден в 17.27 часа. Огънят е нанесъл единствено материални вреди.
Опасността от пожари остава и за сряда. Екстремален показател за пожароопасност е в действие тук-там в 8 области на страната. Индексът важи за областите: Плевен, Русе, Велико Търново, Ловеч, Бургас, Благоевград, Кюстендил и Перник. Екстремалният показател значи, че са вероятни бързо разпространяващи се доста мощни пожари с замесване на дървесните корони.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР