София. Омбудсманът Мая Манолова и заместник-омбудсманът Диана Ковачева проведоха днес

...
София. Омбудсманът Мая Манолова и заместник-омбудсманът Диана Ковачева проведоха днес
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова събра дипломатическия корпус, представи приоритетите си за 2018 г.

София. Омбудсманът Мая Манолова и заместник-омбудсманът Диана Ковачева организираха през днешния ден постоянната годишна среща на институцията с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, оповестяват от пресцентъра на публичния бранител . Дипломатите бяха осведомени с активността на омбудсмана за последните две години и с главните цели за 2018 година
Общественият бранител показа на дипломатическия корпус и сполучливо завършените от институцията акции – възбраната на арбитражните съдилища да съдят жители, законодателните промени, с които се ограничиха свръхправомощията на частните правосъдни реализатори, измененията за отбрана правата на служащи от техните неточни работодатели, понижението три пъти на юрисконсултските хонорари в битката против монополите, както и измененията, ориентирани против измамите със аграрни земи.
Омбудсманът презентира и обществено ориентираните акции на институцията - за отпадане на Данък добавена стойност върху дарените храни, за поддръжка на българските пенсионери - „ Великден за всеки – подари празник на баба и дядо “, „ Не хаби – подари “ – против пилеенето на храни, както и акцията за отбрана правата на децата и разпространение активността на институцията измежду подрастващите.
Сред главните цели на институцията за 2018 година Манолова открои плана на Закон за частния банкрут, акция против свръхправомощията на банките, законодателство за отбрана на жителите от колекторските компании, както и нови правила за компаниите за бързи заеми.
Тя акцентира, че във фокуса на институцията е и реализирането на третото издание на Националната акция „ Великден за всеки - подари празник за баба и дядо “. От своя страна, тази година съпътстващата акция – под надпис „ БезОСТАТЪЧНО щастливи “, ще подчертава върху пилеенето на храни от семейството и здравословното хранене при децата.
Манолова обърна особено внимание на идния конгрес против двойния стандарт при храните в Европейски Съюз, който ще се организира в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Той се провежда от омбудсмана, взаимно с министерствата на стопанската система, земеделието, храните и горите и опазването на здравето, Българската организация за сигурност на храните и Комисията за отбрана на потребителите.

„ Смятам, че двойният стандарт при храните не е проблем единствено на Източна Европа, това е проблем на всички страни-членки на Европейския съюз. Това е значима тематика, която визира всички европейски консуматори. Нужно е разискване и реализиране на баланс в оправянето с казуса сред страните в Европейския съюз “, безапелационна бе Манолова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР