София. Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до министъра на

...
София. Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до министъра на
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева с препоръка до МРРБ за промени в етажната собственост

София. Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати рекомендация до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова с искане да бъде придвижен процесът по изменение и допълнение на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. Това разгласи на брифинг пред публицисти в гр. Стара Загора националният публичен медиатор, откакто в границите на изнесена приемна беше сезирана от жители за съществени проблеми, които срещат при използването на закона. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана
.
„ До 15 април т.г. беше срокът за оферти за промени. За страдание оттогава до момента няма направени промени “, изясни доцент Ковачева.
Тя добави, че тъжби по тематиката получава от цялата страна и анализът им сочи, че ръководството на етажната благосъстоятелност не може да се оправи до дъно без намесата на страната или общината.
„ Основното недоволство на жителите е, че няма баланс и те не съумяват да се оправят между тях в етажната благосъстоятелност. Не съумяват да получат поддръжка от страна на локалната власт, защото законът е оставил в огромна степен решаването на проблемите в ръцете на жителите, на притежателите и това постоянно води до междусъседски войни. Въпреки, че има благоприятни условия за намесата на съда, хората не могат да се оправят “, заключи омбудсманът.

Доц. Ковачева регистрира, че в границите на приемния ден, проведен в офиса на локалния публичен медиатор на Стара Загора Надежда Чакърова – Николова, с екипа си е изслушала повече от 30 жители.
„ Традиционно най-нарушавани са икономическите и обществени права, правото на труд, осигурителни права, правото на придобиване на пенсия. Друг проблем, подложен от жителите, по който също ще изпратя рекомендация до Община Стара Загора и Община Чирпан е по тематика, с която към този момент сме се занимавали. Тя е обвързвана с неналичието на автобусен превоз до с. Сърневец. Надявам се, че откакто пътят към този момент е построен, да може да бъде решен въпросът с автобусната връзка и превоза на хората “, добави омбудсманът.
„ Най-интересният и световен проблем, показан през днешния ден пред мен е от юрист – представител на Асоциацията на осиновените, за спорна правосъдна процедура, когато става въпрос за определяне на генезис и откриване тайната на осиновяването. Знаете доста хора, когато схванат, че са осиновени търсят своя генезис и биологичните си родители. България за жалост е една от дребното страни, която не съблюдава интернационалните стандарти, при нас към момента има загадка на осиновяването и наказателна отговорност за разкриването й “, осведоми доцент Диана Ковачева.

Тя добави, че с екипа си ще направи изследване, с цел да откри дали има спорна правосъдна процедура в използването на член 105 от Семейния кодекс и дали съдилищата ползват директно член 8 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, т.е. въпроса за нарушаването на правото на персонален и фамилен живот.
„ Ако установим такава процедура ще сезираме Върховен касационен съд с искане за тълкувателно решение и ще изпратим рекомендация до Министерството на правораздаването за промени в Семейния кодекс “, акцентира омбудсманът.
По-рано денем омбудсманът взе участие във форума „ 30 години по-късно: демократични полезности, поколението през днешния ден – проблеми, реализация, вероятности ”, иницииран от локалния публичен медиатор на Стара Загора.
Идеята на събитието бе да насърчи младежите да останат, да работят и осъществят фантазиите си в България. Първият Млад омбудсман на Млада Загора Бетина Радева и заместникът й Калоян Максимов споделиха своя опит с съществени моменти от активността си през годината и публично подадоха мандата на новоизбрания Млад омбудсман Александър Александров и неговия заместител Мартин Колев.
„ Събитието беше заредено с доста страст. Подобни начинания подтикват младежите да вземат участие при вземането на решения, които ги засягат или решения, които са от социална значителност, а също възпитават дейната им гражданска позиция “, заключи Ковачева.
Тя поздрави младите си сътрудници за това, че към този момент имат стратегия за деяние, само че им даде и персонален съвет да бъдат по-гъвкави в бъдещите си проекти, с цел да могат да реагират на действителните проблеми на хората.

„ Всъщност, жителите са тези, които пишат програмата на нас, омбудсманите ”, приключи Диана Ковачева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР