София. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Централната

...
София. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Централната
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева настоява ЦИК да отстрани проблема с вота на 2000 души техници на машините за гласуване

София. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев, в която го осведоми за сериозен проблем, обвързван с невъзможността да упражнят конституционното си право на глас, жители, ангажирани с техническата логистика на машинното гласоподаване. Това оповестиха от Институцията на Омбудсмана .

В тъжба до омбудсмана жител, нает от компанията - снабдител на машините за вота осведоми, че желае да упражни правото си на глас на идните избори, само че би трябвало да гласоподава отвън обитаемото място, където е регистриран (настоящ и непрекъснат адрес), тъй като дава отговор като механик за машините за електронно гласоподаване. Той показва, че уговорките му са през целия избирателен ден и няма да има физическата опция да отиде да реализира правото си на глас. Подчертава, че се е обърнал към РИК-Плевен и към ЦИК, само че оттова са му дали отговор, че не попада в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласоподаване. Затова слага въпрос по какъв начин може да гласоподава при тази обстановка, като показва, че в сходно състояние са още към 2000 жители, които дават отговор за машините за гласоподаване като техници.

„ Предвид ролята си на публичен бранител считам за належащо да поддържа в границите на пълномощията си жителите, обърнали се към мен в търсене на подпомагане. Неведнъж съм изразявала безапелационната си позиция в отбрана на конституционно обезпеченото изборно право на българските жители. Публично оповестих мнението си, че би трябвало да се даде опция на всички пълнолетни лица да гласоподават, още повече, че да дадат вота си, е освен тяхно право, а и обвързване. Смятам, че страната е длъжна да обезпечи механизми за гласоподаване на всеки жител. Предвид изложеното и на съображение законовите ми пълномощия се обръщам към Вас с рекомендация да извършите инспекция по случая и да осигурите опция за практикуване на вота на жителите, които дават отговор за машините за гласоподаване като техници “, написа доцент Ковачева.

Препоръката е оповестена.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР