София няма проекти за намаляване замърсяването на въздуха от битово

...
София няма проекти за намаляване замърсяването на въздуха от битово
Коментари Харесай

Фандъкова: София има над 100 мерки за чист въздух, справя се по-добре от Брюксел

София няма планове за понижаване замърсяването на въздуха от битово отопление, което е главния източник на фини прахови частици. Това се споделя в отчет на Европейската счете палата, който насочва съществено рецензии по отношение на политиката на града за качеството на въздуха. Институцията е направила инспекция на ограниченията за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт. С коментар на отчета посетител в Сутрешния блок на Българска национална телевизия беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й, от 2009 до 2016 година София има усъвършенствания по всички индикатори за замърсяване на въздуха, като по някои от тях подобрението е повече в сравнение с в градове като Брюксел и Милано.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Нашата стратегия, която назоваваме " 100 ограничения ", тъй като тя надвишава този брой, е доста съответна, няма позната мярка в европейски град, която да не е заложена и по която да не работим.
Докладът дава добра оценка във връзка с ограниченията, които са взети и за градския превоз. Трябва обаче да се чете деликатно, а освен да се пишат заглавия върху него, безапелационна е Фандъкова.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ние към този момент имаме съответна стратегия във връзка с битовото отопление и подготвени планове, с които ще аплайваме по Програмата за околна среда. Подобрение има - било то посредством отопление с екопелети или с продължение на газификацията на семействата. Миналата година подменихме инсталациите на 22 детски градини и учебни заведения с възобновими източници, само че най-трудно е с обособените семейства. Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те отделят и по-малко топлота.
Миналата година предоставихме безплатно на 30 семейства печки с екопелети, вършим и пилотен план с филтри, резултатите следва да забележим тази година, добави Фандъкова.

Кметът изясни, че два дни по-рано от Столична община знаят прогнозата за качеството на въздуха и с тази цел са въвели спомагателни ограничения, част от които е така наречен зелен билет, с цел да се ограничи придвижването на колите, които замърсяват града.
 България е преди всичко в Европейски Съюз по съкращаване на живота поради неприятния въздух България е преди всичко в Европейски Съюз по съкращаване на живота поради неприятния въздух
България е преди всичко в Европейски Съюз по съкращаване на живота поради неприятното качество на въздух, който дишаме. Това се споделя в специфичен отчет на Европейската...

Фандъкова разяснява и огромните поправки по столичните улици и булеварди, и тяхното осъществяване на прага на новата образователна година.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Вече сме на финала по множеството обекти, придвижването по бул. " България " в правата сред булевардите " Гешов " и " Гоце Делчев " към този момент е пуснато. Бул. " Васил Левски " ще бъде пуснат в навечерието на новата образователна година, също по този начин бул. " Арсеналски " и ул. " Цар Симеон ". Преди дни пуснахме придвижването по ул. " Каменоделска ", до края на месеца работата по булевардите " Монте Видео " и " Пенчо Славейков " би трябвало да завърши.
Кметът увери, че към всички столични учебни заведения се прави ободряване на пешеходните пътеки, замяна на знаци, ремонт на улиците, както и дребен ремонт, в случай че има появила се дупка на улиците към образователните здания.

По казуса с велоалеите в София и недоволството от водачите, Фандъкова съобщи, че е издала напътствие на всички места, където има опция, да се вършат велоалеи. На доктрина всеки поддържа концепцията за повече велоалеи. В центъра на града обаче имаме тесни улици, сериозен трафик, би трябвало да се търси баланс. Най-добрите велоалеи са на платното, стига да има ограничавания и обезопасяване, добави кметът.
 Велоалеята на ремонтирания бул. Велоалеята на ремонтирания бул. "Монтевидео " се трансформира в паркинг
Новата велоалея на ремонтирания бул. "Монтевидео " в столичния квартал "Овча купел " се трансформира в паркинг. За това алармираха наши фенове. Според т...

Фандъкова отговори на зрителски въпрос във връзка изсечени дървета по време на ремонта на пл. " Славейков ". Имахме нарушаване на дървета и аз съм поискала най-високи наказания от компанията реализатор. За нарушаване на дърво може да бъде въведена глоба от 50 000 лева Нашата политика е всяка година в София да се засаждат 2000 нови дървета, изясни в умозаключение кметът.
 Близо 1000 нови дървета в дворовете на учебни заведения и детски градини в София Близо 1000 нови дървета в дворовете на учебни заведения и детски градини в София
Започна поетапната доставка на декларираните от учебни заведения и детски градини дървета, шубраци и цветя, по отношение на присъединяване им в акцията за повече зеленин...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР