София. Новите ситуации в дигиталния свят при предоставянето на туристически

...
София. Новите ситуации в дигиталния свят при предоставянето на туристически
Коментари Харесай

Константин Райков, КЗП: Новите ситуации за потребителите в дигиталния свят изискват и пораждат нови законодателни решения

София. Новите обстановки в цифровия свят при даването на туристически услуги изискват нови законодателни решения. Предизвикателствата са както пред контролните институции и законодателните органи, по този начин и пред самия бизнес, който от обичайно предложение, в това число посредством туроператори, би трябвало да се преориентира и приспособява към настоящите условия, в които става все по-възможно всеки самичък да провежда своето пътешестване. Този коментар направи Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) в предаването „ Бизнес старт ” по Bloomberg TV Bulgaria във връзка неотдавна показаната от една от най-големите интернет компании услуга в помощ на туристите за бързо и елементарно разкриване на наличните наоколо до тях развлечения и места за посещаване,съобщиха от пресцентъра на КЗП .
„ Съществува и все още нормативна уредба, по която може да бъде реализирана контролна активност. Но с появяването на сходни приложения и разнообразни цифрови услуги следват и законодателните ограничения ”, уточни Райков. Той изясни, че в хармонизирания с европейското право Закон за отбрана на потребителите има специфичен раздел в, който касае точно договорите от разстояние. „ На тези уеб сайтове най-малкото би трябвало да има информация за потребителя, с цел да може той да вземе осведомено решение. Но тези цифрови артикули би трябвало да дават отговор и на други условия, тъй като доста постоянно бизнесът върви по-напред и в някои случаи се употребяват, да не кажем лъжливи или заблуждаващи, само че ненапълно нечестни практики ”, посочи Райков.
Той даде образец с неотдавна нашумелия случай с платформа, която даваше опция за избор на хотел при сякаш независимо предложение на най-изгодна цена, а в действителност се оказа, че в резултатите от търсенето се дава приоритет на търговците, които заплащат най-вече за кликване. „ Важни бяха парите, които подобаващ хотел заплаща на самата платформа, с цел да излиза по-напред. Така на процедура потребителят избира по-скоро всред хотели, които са си платили повече за това ”, разяснява Райков. Той акцентира, че новото потребителско законодателство следва да посочи тези значими моменти. Например, че платформите, когато става въпрос за избор, би трябвало ясно и налично да показват критериите, по които става изборът и дали за това си заплаща самият търговец.
Райков разяснява и наложеното през предходната седмица от Европейски Съюз обвързване към платформата Airbnb да афишира цялостната цена на нощувката, дружно с всички спомагателни такси. По думите му досегашната процедура е била в прорез с условието на потребителското законодателство за оповестяване крайната цена на предлаганите услуги. Това се дължи на бурното развиване на така наречен споделена стопанска система, за регулирането на която европейските институции търсят подобаващи способи. „ Друг позитивен миг в развиването на добилата известност платформа, е че след намесата на Европейски Съюз към този момент се показва кой е Вашият хазяин. Дали това е търговец, чиято активност е да отдава чартърен или да прави туристически хотелски услуги, или физическо лице. Важно е от позиция механизмите, по които потребителят може да отбрани своите права при пораждане на разногласия в единия и в другия случай ”, разяснява той.
Райков обърна внимание на това, че в цифровия свят потребителите все по-често получават опция за прилагане на разнообразни „ безвъзмездни ” приложения против персонални данни – е-поща, адрес, телефон и прочие „ Това са случаите, в които ние подписваме контракт в цифровото пространство и вместо да престираме някакви пари, ние даваме наши персонални данни ”, разясни Райков. Той акцентира, че е изключително значимо потребителите да внимават каква информация за себе си разкриват. Новият търговски механизъм и Регламентът за отбрана на персоналните данни дават опция на потребителите, когато са били клиент на сходен уебсайт, в 14-дневен период да се откажат от услугите, които са им били „ продавани ” против тяхната персонална информация, както и да упражнят своето право да бъдат „ забравени ” – т.е. има някакви данни в сървърите на този търговец, който им изпраща известия, прави пряк маркетинг и така нататък, те да имат право да бъдат отписани.
„ Предизвикателствата на цифровия свят посрещаме и ние – институциите, призвани да основават разпоредбите за потребителската отбрана и да наблюдават за тяхното съблюдаване ”, съобщи Райков. И загатна за приложението ECC-Net Travel, което е направено по възлагане от Европейската комисия и се координира от мрежата на Европейските потребителски центрове. „ Много е комфортно за потребителите и им дава опция по по-лесен метод да се оправят в друга страна според от казуса, който имат при пътешестване или настаняване. То е на всички европейски езици и работи офлайн, с което отпада прехвърлянето на данни. Например, в случай че при пътешестване в Германия полетът ми закъснява, мога да отида на съответната информация, да избера страната, в която се намирам и да покажа на немски език на представителя на гишето на какво тъкмо имам право в създалата се обстановка и към този момент е елементарно да се води връзката и да бъде позволен въпросът ”, обясни Райков.
Европейският потребителски център – България, който действа към КЗП, е разглеждал тъжба против Airbnb във връзка противоречие на показаното в платформата и действителността.
„ В България максимален % от недоволствата по отношение на даването на туристически артикул са точно за противоречие на това, което е препоръчано на уебсайт, посредством листовка или различен тип реклама и действителното състояние. И нашите инспекции са в този смисъл – да открият има ли разминаване, измамен ли е потребителят, и надлежно – при нарушаване се постановат наказания ”, добави Райков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР