София. Необходимостта от реформиране на пенитенциарната система е възприета от

...
София. Необходимостта от реформиране на пенитенциарната система е възприета от
Коментари Харесай

Министър Цецка Цачева проведе среща на високо равнище с представители на Комитета против изтезанията

София. Необходимостта от реформиране на пенитенциарната система е възприета от българските управляващи като въпрос от национално значение. Нашите старания за справяне с разпознатите от Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешко и унизително третиране или наказване /КПИ/ проблеми в местата за отнемане от независимост са непрекъснати. Приемаме вашите рекомендации за справедливи, те ни оказват помощ да отстраняваме установените недостатъци. Това съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева на работна среща с ръководителя на КПИ Микола Гнатовский, оповестиха от Министерство на правораздаването . На срещата в Министерството на правораздаването участваха още доктор Клайв Мю, правосъден психиатър и специалист в КПИ, Далия Жукоскине, член на Секретариата на КПИ, заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов, и основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ /ГДИН/ гл. комисар Васил Миладинов.
Председателят на КПИ благодари на Министерството на правораздаването и на ГДИН за отворения разговор и за положителното съдействие. Той съобщи още, че КПИ прави оценка високо постигнатия прогрес в някои аспекти на промяната в пенитенциарната система и удостовери позицията на Комитета, че той е в подготвеност да оказва помощ на България за превъзмогване на компликациите.
Целта на извършената среща беше разискването на ограниченията, подхванати от страна на българските управляващи за осъществяване на рекомендациите по отчета на Комитета от извършеното посещаване в България през есента на 2017 година, както и спомагателното поощряване на съдействието сред българските управляващи и КПИ. Министър Цачева направи обзор на обстановката все още като в детайли се спря на подхванатите ограничения, които главно биха могли да бъдат разграничени на законодателни, на практика и концептуални. Бяха маркирани проектите за построяването на обучителен център и пилотен затвор край София. Правосъдният министър сложи и тематиката за положението на Софийския затвор и двата най-големи ареста в страната – тези в София на бул. „ Г.М. Димитров “ и на ул. „ Майор Векилски “. Търсят се разнообразни разновидности, с които да отговорим на рекомендациите към тези места, показа министърът и добави, че това е въпрос, който стои във фокуса на нашето внимание и на който се търси решение.
По време на срещата бе изтъкната още ролята на направената Стратегия и План за деяние за възстановяване на медицинските грижи в пандизите, както и съответното образование на личния състав.
По отношение на възстановяване на инфраструктурата в местата за отнемане от независимост бяха посочени действия в кратковременен проект: построеният нов арест на територията на пандиза в Сливен за 40 арестувани лица, който следва да бъде открит при започване на април, новият арест в пандиза в Стара Загора за 56 арестувани лица, който следва да бъде приключен до края на този месец, продължаващият ремонт на корпуса на пандиза в Пазарджик, който ще усъвършенства доста битовите условия на лишените от независимост и други
Посещението на делегацията от Съвета на Европа у нас продължава с работни срещи и с други институции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР