София. Немска компания проява интерес за реализация на пилотен проект

...
София. Немска компания проява интерес за реализация на пилотен проект
Коментари Харесай

Министър Виолета Комитова: Немска компания проявява интерес за обучение на български работници в областта на новите технологии за енергийна ефективност

София. Немска компания демонстрация интерес за реализация на пилотен план за Югоизточна Европа за образование и преквалификация на служащи в региона на новите технологии за енергийна успеваемост и понижаване на замърсяването с въглероден диоксид. Годишно в страната ни могат да бъдат обхванати до 10 000 души за построяването на слънчеви фасади, контейнери за биогорива и фазови външни и вътрешни изолации в постройките. Приоритетно програмата ще е ориентирана към преквалификация в браншове, които подлежат на преструктуриране, както и чиновници на минни компании, наранени от реализацията на „ зеления преход “. Проектът бе показан на среща на министъра на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова и съветника ѝ Георги Коларов с представители на компанията „ Форте Глобъл “ - Джулиан Марвиц, Тереза Бойнова и Евгени Иванов от „ Евроконсултанс България “, сътрудник на компанията у нас. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството .

Предложението планува основаването на общ план сред Министерството на районното развиване и благоустройството и немската компания, с който да се кандидатства за финансиране пред Европейската комисия по Плана за обективен преход.

Реализацията на сходно начинание би било причина да се разкриват хиляди „ зелени “ работни места в бранша на устойчивото енергийно възобновяване на сградния фонд. Подобни технологии се употребяват сполучливо в Германия и Швейцария, стана ясно на срещата.

Арх. Коларов уточни, че страната ни планува саниране на голям брой здания по Плана за възобновяване и резистентност и са нужни добре готови фрагменти, защото новата стратегия за енергийна успеваемост ще включва и ограничения за резистентност на плановете.

Министър Комитова предложи на немската компания да подаде публично предложение за партньорство в Министерство на регионалното развитие, в което да са написани в детайли задачите и условията на плана, с цел да се пристъпи към осъществяване.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР