София. Най-големият принос на Пенчо Славейков е нашето изкуство да

...
София. Най-големият принос на Пенчо Славейков е нашето изкуство да
Коментари Харесай

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Най-големият принос на Пенчо Славейков е нашето изкуство да заживее по европейски

София. Най-големият принос на Пенчо Славейков е нашето изкуство да заживее по европейски.
Това сподели заместник-кметът на Столична община доцент Тодор Чобанов по време на отбелязването на 155-ата годишнина от рождението на Пенчо Славейков в двора на къщата-музей на " Пейо Яворов ", съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

" Скъпи другари, почитаеми създатели, ценители на изкуството във всичките му форми. Действително ни събира щастлив мотив - 155 години от рождението на една от най-знаковите фигури в българкото изкуство. Трудно е да се даде къса характерност на този талантлив исполин, човек с необикновен обсег, човек показал своя гений по най-различен метод. Като историк мога да кажа, че когато приказваме за Възраждането и фантазията на Левски да се подредим с другите европейски нации, нормално приказваме за политическата независимост. Подреждането с другите европейски нации е нравствен акт, обвързван с това нашето изкуство да заживее по европейски. Именно това е може би най-големият принос на Пенчо Славейков ", сподели доцент Чобанов.

Той означи, че едно от най-обичаните места в София е пл. " Славейков ", където е ситуиран паметникът на Петко и Пенчо Славейкови.

Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР