София. Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание

...
София. Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание
Коментари Харесай

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание

София. Националният съвет за тристранно съдействие организира изключително онлайн съвещание за разискване на план на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

С плана се плануват нормативни промени, с които се дефинира методът за пресмятане на пенсията, която ще се получава от Националния застрахователен институт при обезпечаване и в повсеместен пенсионен фонд. С препоръчаните промени се основава механизъм, който подсигурява точното използване на закона при определянето на понижението на самостоятелния коефициент, когато бъдещият пенсионер е правил вноски и във втория пенсионен дирек и има право на втора пенсия.

При установяване на самостоятелния коефициент за пресмятане на пенсията от Национален осигурителен институт ще се регистрират и годините застрахователен стаж със и без обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд, като се взема поради броят на месеците, през които лицето е обезпечавано в повсеместен пенсионен фонд по отношение на общата дълготрайност на осигурителния му стаж. Ще се взема поради и прехвърлянето от държавния бюджет в размер 12 на 100 върху сбора от осигурителните приходи на всички обезпечени лица за интервала от 2009 година до 2015 година в това число.

По този метод се обезпечава по-прозрачен и по-справедлив метод при установяване на понижението на пенсията от държавното публично обезпечаване. Прогнозите демонстрират, че първите пенсионери след 31 август 2021 година, могат да чакат приблизително с към 10% или 50-60 лева по-висок размер на пенсията от Национален осигурителен институт спрямо тази, която биха получили, в случай че не беше подхваната смяна в изчисляването на самостоятелния коефициент.

С промените в Наредбата за пенсиите и осигурителни стаж се понижава и административната тежест за жителите. Урежда се по нов метод преизчисляването на пенсиите с застрахователен стаж и/или приход след пенсиониране. Предвижда се заявката на лицето за годишно преизчисляване на пенсията да може да се подава както по едно и също време със заявката за разпределяне на пенсията, по този начин и на по-късен стадий. В случай че преизчисляването с застрахователен стаж и застрахователен приход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се дефинира единствено въз основа на осигурителния стаж, добит след пенсионирането, надлежно след последното преизчисляване на пенсията.

Друга част от измененията плануват, че в случаите, когато лицето към този момент е показало истински документи пред пенсионния орган и в пенсионното му досие има заверени копия от тях, при следващо разпределяне на пенсия или добавка да не се изискват още веднъж истинските документи.
Приетите промени ще окажат позитивно влияние върху над 2,314 млн. души, обезпечени в повсеместен пенсионен фонд и върху близо 2,1 млн. пенсионери с пенсия от държавното публично обезпечаване.

В точка „ Разни “ от дневния ред на съвещанието обществените сътрудници разискаха постъпилия Анализ на осъществяването на мярката 60/40. По данни на Националния застрахователен институт към 31 март 2021 година по мярката са изплатени 1 006 098,9 хиляди лева Общият брой на подкрепените работодатели е 12 784, като за целия интервал са непокътнати работните места на 288 884 служащи и чиновници.

В хода на полемиката представителите на Националния застрахователен институт дадоха нужните уточнения в отговор на зародили съответни въпроси от страна на работодателските и синдикалните организации.
Социалните сътрудници показаха позиция, че мярката е оказала позитивен резултат за поддръжка на работодателите за опазване на заетостта на служащите и чиновниците в изискванията на изключителното състояние и изключителната епидемиологична конюнктура.

На последващо място обществените сътрудници разискаха предлагането на КРИБ заплащането на таксите за минералната вода от хотелите и СПА-центровете за 2020 година и 2021 година да се прави на база действително употребяваното количество вода. Предложението, като една от ограниченията за превъзмогване на икономическите последствия от пандемията, беше единомислещо подкрепено от представителите на синдикалните и работодателските организации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР