София. Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестира срещу

...
София. Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестира срещу
Коментари Харесай

НИМХ протестира срещу разпределението на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на Общото събрание на БАН

София. Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) стачкува против несправедливото систематизиране на бюджетната дотация за 2018 година от страна на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките, което заплашва действието на националната хидро-метеорологична работа. Това излиза наяве от известие, оповестено на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология . Членовете на Общото заседание на учените в Национален институт по метеорология и хидрология и шефовете на филиалите на Национален институт по метеорология и хидрология излязоха с декларация, адресирана до ръководителя на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките проф. дхн Евелина Славчева и ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Агенция " Фокус " разгласява текста на декларацията без редакторска интервенция.

ДЕКЛАРАЦИЯ
на Общото заседание на учените в Национален институт по метеорология и хидрология п и Директорите на филиали, призната на съвещание извършено на 04.04.2018 година систематичното недофинансиране на Българска академия на науките в последните години докара осъществяването на дейностите на Национален институт по метеорология и хидрология като Национална хидрометеорологична работа на Р България до сериозна точка. По тази причина работещите в Национален институт по метеорология и хидрология стачкуваха, дружно с сътрудниците си от Българска академия на науките. В резултат на митингите и срещите на управлението на Българска академия на науките, Правителството отпусна в допълнение 15 млн. лева Заедно с нарастването на бюджета на Българска академия на науките това съставлява 25% повече средства за 2018 година по отношение на 2017 година Ако Оценка за съвместимост на Българска академия на науките одобри препоръчаната от УС на Българска академия на науките бюджетна дотация на Национален институт по метеорология и хидрология п за 2018 година в размер на 8 791 143 лева, нарастването ще е под 12% по отношение на 2017 година Това е по този начин, заради метода на отчитане на резултатите от научно-приложната активност на Национален институт по метеорология и хидрология, която е основна при вземането на редица значими за обществото и страната решения. Тази бюджетна дотация е под сериозния най-малко за естественото действие на дейностите в НРМХ, тъй като ще докара до всеобщо овакантяване на експерти.
В тази връзка, заявяваме, че при основаната обстановка Национален институт по метеорология и хидрология няма да може да извършва отговорностите си като Национална хидрометеорологична работа на Р България, избрани в редица закони и нормативни актове. Това директно касае националната сигурност и всички
браншове на стопанската система на страната, както и отбраната на живота, поминъка и имуществото на хората от рисковете свързани с естествени
бедствия от хидрометеорологичен генезис. По тези аргументи, ще бъдем принудени да осведомяваме държавното управление, регионалните шефове и кметовете на общини по откритите служебни канали, както и обществеността посредством медиите, за значително съкращаване осъществяване на отговорностите ни към държаните институции и обществото. Паралелно с това ще желаеме и обезпечаването на спомагателни средства, които не ни бяха обезпечени от Българска академия на науките. Учените и оперативните конструкция на Национален институт по метеорология и хидрология в София и страната са подготвени да подхващат съответни форми на митинг, като последна мярка за избавяне на активността си. Декларацията е гласувана и подкрепена единомислещо от членовете на Общото заседание на учените в Национален институт по метеорология и хидрология и шефовете на филиалите на Национален институт по метеорология и хидрология, като упълномощени представители на оперативните структури в страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР