София. Настояваме Бюрото по защита отново да се върне към

...
София. Настояваме Бюрото по защита отново да се върне към
Коментари Харесай

Христо Колев, АБВ: Настояваме Бюрото по защита отново да се върне към Министерството на правосъдието, тъй като в момента главният прокурор се чувства всесилен

София. Настояваме Бюрото по отбрана още веднъж да се върне към Министерството на правораздаването, защото сега основният прокурор се усеща всевластен. Това сподели пред публицисти ръководителят на Политическа партия АБВ-София Христо Колев, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ В качеството си на жители и на хора от митинга, които протестираме от 9 юли предходната година, през днешния ден ще внесем до ръководителя на Народното събрание госпожа Ива Митева и до ръководителите на всички парламентарни групи едно предложение за изменение на закон. Като жители имаме право на такова нещо. Искаме Законът за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане да бъде изменен. В член 14, алинея 3, т. 4 по отношение на функционалностите на Бюрото по отбрана. От предходната година Бюрото по отбрана, което беше към Групово дело „ Охрана “ към министъра на правораздаването, извършва и функционалност по отбрана на прокурори и следователи. Ние желаеме или това Бюро още веднъж да се върне към министъра на правораздаването, или в частта си в член 14, алинея 3, т. 4 да се редуцира и следният текст да бъде: „ провежда и реализира защитата на прокурори по-ниски от тази на основния прокурор и следователи при условия и по ред, избрани със взаимна директива на министъра на правораздаването и основния прокурор, съгласувана с Пленума на Висш съдебен съвет “, изясни Колев.

По думите му с предлагания метод ще се регистрира събитието, че основният прокурор е охранявано лице и на него му се поставя нужната държавна защита и могат да се обезпечат при нужда всички типове допустима защита, реализирана от НСО. „ Най-естествено е функционалностите по защита да бъдат предоставени на Министерство на вътрешните работи и НСО. По този метод, в случай че бъде признато нашето предложение и Бюрото по отбрана да бъде върнато към Групово дело „ Охрана “, ще се внесе едно успокоение в правосъдната система “, добави той.

Според него сега основният прокурор се усеща всевластен. „ Той управлява и провежда цялата активност на това Бюро по отбрана. За да има естествен дух както в прокуратурата, цялата система, страната, това нещо би трябвало да се случи. Затова има разделяне на трите управляващи – с цел да има автономия и да се знае, че няма човек, който е всесилен. Това е първата стъпка, която молим да се направи от народните представители във връзка със правосъдната система “, сподели още Христо Колев.
Мариела ЧЕПЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР