София. Настоящата сграда на Къкринското ханче не е автентична, истинското

...
София. Настоящата сграда на Къкринското ханче не е автентична, истинското
Коментари Харесай

Юлия Йовева: В края на 19 век Къкринско ханче изгаря, възстановено е през 1931 г.

София. Настоящата постройка на Къкринското ханче не е достоверна, същинското ханче изгаря в края на 19 век. Сградата е възобновена през 1931 година Това сподели екскурзоводът в Къкринското ханче Юлия Йовева в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Йовева описа, че през 1901 година в Ловеч идват доктор Параскев Стоянов дружно с Никола Цвятков. „ Това е последният компаньон на Левски от Ловеч до Къкрина. Тогава доктор Стоянов прави архитектурна схема на основите на хана и слага паметна плоча в двора, с цел да се види, че това е било мястото на същинския хан. Плочата може да се види от посетителите до през днешния ден “, разяснява тя. По думите на екскурзовода през 1924 година се основава предприемчив комитет за възобновяване на хана, отпред с доктор Никола Сяров. „ На 11 април 1926 година е положен главният камък на хана, а на 10 май 1931 година музеят тържествено е открит. Събитието с откриването е запечатано на кинолента в 30-минутен документален филм, който посетителите могат да видят до през днешния ден “, уточни Йовева.
Йовева изясни, че със заповед на Министерски съвет от 1954 година, ханчето е оповестено за предателско място и е затворено и забравено. „ През 1957 година след социална полемика то още веднъж е отворено и стартира да действа като музей. През 1963 година е направена първата възстановка на залавянето на Левски. През 1965 година е подложен барелеф в двора на хана и е построена битова чешма. През 1967 година Къкринското ханче е включено към 100-те национални обекта към Туристическия съюз, в 1978 година получава статут на недвижима културна полезност, категория „ Национално значение “ “, изясни Юлия Йовева. Тя акцентира, че през 2013 година Къкринското ханче е оповестено за притежател на званието „ Музей на годината “ от Българския туристически съюз. По думите й тези и други детайлности могат да се прочетат в новата книга на Регионален исторически музей – Ловеч – „ Съграден от националната памет “.
Тя добави, че музеят има четири пространства – механа, одая, зимник и конюшна и посочи, че в тях се пресъздава битът от нашата възрожденска просвета.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР