София. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави личния състав

...
София. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави личния състав
Коментари Харесай

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави ВВВУ „Г. Бенковски и Военновъздушната учебна база по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката

София. Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов поздрави персоналния състав на Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) „ Г. Бенковски " и на Военновъздушната образователна база в Долна Митрополия по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката. Това оповестиха от Министерството на защитата .

“Командно-преподавателският състав и курсантите влагат старания, умения, сила и плам да възстановят традициите, дружно да надградим и създадем условия за стабилно бъдеще “, съобщи адмирал Ефтимов в словото си във ВВВУ „ Георги Бенковски “. Той изрази удовлетворение, че концепцията за възобновяване на ВВВУ се е оказала работеща.

„ Пред очите ви пораства нещо стойностно, за което генерации са отдали сили и сила, трансформирали са го в своя идея. Вие имате своето предизвикателство да го възстановите и да го поставите в актуалните действителности. С самопризнание към вашите прародители, насочваме през днешния ден своя взор напред и нагоре “, уточни адмирал Ефтимов. Той изрази увереност, че има с какво да се гордеем като нация с обичаи в авиацията и принос за развиването на космонавтиката.

„ Светът се трансформира с бързи темпове и се развива високотехнологично, a нашата задача е да отговорим реципрочно, да бъдем съответни и да можем да реагираме на провокациите пред системите за сигурност. В основата на това значително стоят подготовката и образованието “, безапелационен бе началникът на защитата. Той уточни, че модернизацията и софтуерното развиване на армията са съществени цели, залегнали в Стратегическия обзор на защитата, Програмата за развиване на Въоръжените сили 2032 и в Плана за развиване на Въоръжените сили до 2026 година Адмирал Ефтимов акцентира, че за Военновъздушните сили (ВВС) приоритет е сполучливото приемане и асимилиране на изтребителите F-16 Block 70, с което авиацията ни стъпва в 21-ви век. Сред основните планове са също придобиването на нови трикоординатни радари, отдалечено управляемите системи за далечно и близко наблюдаване, за командване, ръководство и целеуказване, за модерна Противовъздушна защита.

„ В НАТО космосът е признат като действен домейн. В момента тази идея се операционализира, следва построяването на галактически център на Алианса. Нашата упоритост е да имаме свои представители в него, създава се национална позиция и се залагат доктринални и концептуални документи, които би трябвало да намерят своето практическо приложение и в образователните стратегии “, съобщи адмирал Ефтимов. Той добави, че България има фрагменти за този център, като се реализира асортимент на претенденти за профилирана подготовка, с цел да имаме своето национално посланичество при откриването на този център.

Началникът на ВВВУ „ Г. Бенковски “ бригаден военачалник Юлиян Радойски означи, че в одобряването на България като страна, която развива авиационна просвета и взе участие в галактическите проучвания, постоянно интензивно са се включвали възпитаниците на висшето военно авиационно учебно заведение. „ Няма нито една страна с нашите мащаби и население, която да е с двама космонавти и да е извела на орбита повече от 150 апаратури, принадлежности и системи, с които са извършени към 300 опита на борда на разнообразни спътници и орбитални станции. Страната ни е 18-ата в света съгласно класацията на Организация на обединените нации за страни, изпратили лична научна инсталация в Космоса, шеста със личен космонавт, трета, която създава специфична галактическа храна и е изпратила втори космонавт, единствено след Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати “, напомни бригаден военачалник Радойски в словото си пред курсанти и преподаватели.

В отговор на журналистически въпрос за поддръжката на образователната авиация, адмирал Ефтимов разясни, че тя е в обсега на Закона за публичните поръчки, според който има голям брой процедури и благоприятни условия за обжалване, в следствие се срещат избрани усложнения. „ Те са незначителни и не въздействат директно на подготовката на курсантите и на водачите от Военновъздушни сили. Надявам се към средата на годината да бъдат преодолени и да имаме такава численост образователни самолети, която разрешава повишаване на летателните часове “, безапелационен бе началникът на защитата.

За отбелязване на 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса адмирал Ефтимов награди отличили се курсанти с книгата на изобретателя, инженера и летеца Асен Йорданов „ Вашите криле “. „ Имате ли крилете на младостта, на дръзновението, на вашата упоритост – хоризонтите са отворени пред вас “, прикани ги той.

В рамките на своето посещаване във ВВВУ „ Георги Бенковски “ началникът на защитата прегледа битовия корпус, напълно ремонтиран през последната година. Той организира среща с командването на Военновъздушната образователна база в Долна Митрополия по въпросите на образователната авиация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР