София. На церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2 президентът

...
София. На церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2 президентът
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев удостои полския творец и общественик Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

София. На гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев удостои през днешния ден с почетен плакет „ Св. св. Кирил и Методий “ известния полски създател и държавник Ян Енглерт в символ на самопризнание за неговия важен принос към актуалното изкуство и популяризирането на българската просвета, оповестиха от прессекретариата на президента .
Държавният глава открои огромната роля на Ян Енглерт като създател, началник на авторитетни културни институции, учител, възпитател и режисьор, оставил запаметяващи се функции в десетки филми и на театралната сцена.
„ Споделям философията, която изповядвате, че световният свят ни провокира от ден на ден да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното другарство и да отстояваме свободата като полезност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата сред честността и подлостта “, акцентира Румен Радев. Президентът открои знаковото наличие на Ян Енглерт в незабравимия български филм „ Осъдени души ” и му благодари за това, че се е трансформирал в дипломат на българската просвета. „ Пожелавам ви триумф в интелектуалния поход за дълбочина на страстите, за подем на етиката и за завръщането на хуманизма “, съобщи още президентът.
„ През тези десетки години, които изминаха от пресъздаването на облика на отец Ередия, по един в действителност чудноват метод не се разделих с българската просвета, нито българската просвета се раздели с мен. Следя всичко, което се случва в нея. Според опциите си не преставам да подкрепям своите контакти, като шеф на Националния спектакъл поканвам български театрални трупи на фестивали във Варшава и не тъй като бях отец Ередия, а тъй като се срещнах с прелестни хора и създатели и бях признат със благосклонност и безкористни усеща в България, а това е изключително рядко, изключително в днешно време “, съобщи Ян Енглерт.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР