София. На официална церемония в Гербова зала на президентската институция

...
София. На официална церемония в Гербова зала на президентската институция
Коментари Харесай

Служебният кабинет встъпи в длъжност

София. На публична гала в Гербова зала на президентската институция назначеното от президента служебно държавно управление постави клетва. Президентът Румен Радев показа структурата, състава и целите, които стоят пред кабинета, а по-късно в Министерски съвет без наличието на медиите се организира и церемонията по предаването на властта. Там досегашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов пожела триумф на служебното държавно управление. Той означи, че да се носи цялата отговорност за страната не е елементарно, а се желае кураж, който неговият кабинет е показал през последните 4 години. „ Ако и партиите в Народното събрание имаха този кураж, в този момент можехме да имаме постоянно държавно управление, с което да вървим напред ", уточни той. По думите му главната цел пред кабинета в този момент е да провежда почтени и транспарантни избори. " По метода, по който го направихме ние - видно и от отчета на ОССЕ. Най-важно е да има последователност в ръководството на пандемията и поддръжката към бизнеса, за което отделихме над 6 милиарда лева ", сподели още Бойко Борисов.

До назначението на служебно държавно управление се стигна след невъзможността на 45-ия парламент да излъчи кабинет. Освен да провежда провеждането на вота на 11 април, новото служебно държавно управление ще би трябвало да се опита да балансира и да тушира и напрежението в политиката. То има краткотраен темперамент и съществува единствено до образуването на ново държавно управление по съответния ред. Срокът му на работа е към 3 месеца и няма право да трансформира Закона за бюджета и данъчната политика, не може да взима държавен заем, в случай че настоящето Народно заседание не е разрешило авансово. Не може да изпраща български въоръжени сили зад граница, както и да подписва интернационалните контракти с политически или боен темперамент. Не може да подписва и контракти, предвиждащи смяна на граници или съдържащи финансови отговорности за страната.

При представянето на служебното държавно управление президентът Румен Радев съобщи, че 45-ият парламент не е бил безрезултатен, а е останал като трагичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията. Държавният глава акцентира, че това държавно управление би трябвало да подсигурява естественото действие на страната, да обезпечи почтени избори, обявявайки война на купения избор, да разкрие същинската картина за положението на страната и да направи крачка към укрепването на държавността. По думите му служебният кабинет би трябвало да даде убеденост на българите, че страната може да се ръководи честно, транспарантно и отговорно.

Служебният министър-председател Стефан Янев уточни, че ще заложи целия си престиж и служебният кабинет ще работи честно при спазването на върховенството на закона и в полза на обществото. Той акцентира, че мотото на държавното управление ще бъде честност, бистрота и професионализъм.

Служебните министри обрисуваха своите цели при встъпването си в служба
Вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев съобщи, че главният му приоритет ще бъде възобновяване на заетостта след Коронавирус пандемията и повишението на качеството на работната мощ. Донев слага акцент и върху обезпечаването на поддръжка за уязвимите групи, които са потърпевши най-вече от пандемията. Той посочи, че ограниченията, които са ефикасни и работят добре, ще продължат да се ползват, а тези, които имат потребност от усъвършенствания – ще се поправят. Социалният министър даде поръчка, че ще работи честно, транспарантно и професионално.
Бившият министър на труда и обществената политика Деница Сачева акцентира, че оставя ведмоството в положително положение. Тя изясни, че всички ограничения в поддръжка на бизнеса са обезпечени, като следва идващото държавно управление да реши по какъв начин ще ги продължи. Според нея това е значимо най-много за туристическия бранш.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че ще подходи с нужната отговорност основно към изборите, които ще се проведат на 11 юли. Той бе безапелационен, че ще обърне съществено внимание на това да не се позволява платен избор, който да изкривява политическата картина в страната. По думите му би трябвало жителите да бъдат обезпечени със успокоение, интензивно противопоставяне и предварителна защита на престъпността. Друго предизвикателство пред Министерство на вътрешните работи ще бъде и миграционният напън, който съгласно служебния министър през летните месеци се усилва.
От своя страна досегашният министър на вътрешните работи Христо Терзийски уточни, че 25 години е работил в Министерство на вътрешните работи и в действителност си потегля прочувствено. „ Това е значима част от моя живот. Сърцето ми остава с полицията. Всичко, което е належащо от моя страна, ще бъде направено. Пожелавам триумф на господин Рашков “, сподели още той.

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров встъпи в служба и организира първата си среща. Той одобри представители на съдружие „ Кампании и активизъм за животните в промишлеността “, „ Национална гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи в България “ и жители, участници в митинга „ Корупцията дере и вашите кожи “. Тяхното искане бе за предприемане на бързи дейности за затваряне на единствената функционираща сега плантация за развъждане на норки за скъпа кожа. Министър Кацаров изясни, че казусът е в прерогативите на Министерство на земеделието, храните и горите.
Пред Министерския съвет досегашният здравен министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че предава поста с облекчение и с огромна наслада от постигнатите резултати.

Финансовият министър Асен Василев благодари на досегашния си сътрудник Кирил Ананиев за това, че е съумял с преструктуриране на разноски да продължи меките за подкрепяне до края на месец май. По думите му задачата на Министерството на финансите в идващите два месеца ще бъде ориентирана към това да се обезпечи запас за жителите, самонаетите и бизнеса, тъй че да подкрепят стопанската система и обществото.
От своя страна Кирил Ананиев уточни, че предава страната в положително финансово положение с една от най-стабилните финансови политики, с най-нисък недостиг и с ред трите страни с най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт.

Министърът на образованието проф. Николай Денков разгласи, че държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат както са планувани и проведени от досегашния екип на министерството. Той увери, че през идните месеци няма да има внезапни промени в политиките на ведомството.
Досегашният учебен министър Красимир Вълчев разяснява, че може би е единственият, който следва властта на този, от който я е поел. Той изрази вяра, че както и при предходния длъжностен мандат, проф. Денков и екипът му ще допринесат за развиване на част от дейностите и политиките на МОН, макар ограничавания небосвод на мандата.

Служебният районен министър Виолета Комитова одобри поста от своята предшественичка Петя Аврамова. На алегорична гала двете разискаха дилемите пред Министерство на регионалното развитие и хода на тяхното осъществяване, както и идните събития, към които министерството има задължения.
Аврамова пожела триумф в работата на новия министър.

Правосъдният министър Янаки Стоилов съобщи, че обществото значително свързва правораздаване със правдивост, макар че министерството не прави правораздавателна активност. Сред целите му са подобряването на администрирането на ръководените от министерството действия в полза на жителите, открояването на проблематичните области в изпълняваните от ведомството функционалности и правенето на оценка на въздействието от използването на избрани закони.
Досегашният министър Десислава Ахладова благодари на екипа на министерството за взаимната работа и им пожела да продължат да отстояват професионализма си. Тя пожела триумф на новия министър.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков разяснява, че отива на място, където има намерение да свърши доста. Той посочи, че ще даде серия от пътеки за идващите, който ще дойдат в министерството. По думите му във ведомството работят положителни експерти и те ще останат на постовете си.
Спазвайки дългогодишната традиция, Боил Банов алегорично съобщи на новия министър на културата проф. Минеков фототипно копие на преписа на фамозната Манасиева хроника и му пожела триумф.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев съобщи, че приемствеността на външнополитическата линия е присъща за дипломацията и добави, че това ще бъде неговото верую. Стоев разяснява, че главното мото на новото държавно управление ще е честност, бистрота и последователност. Министър Стоев съобщи, че с огромна част от същия професионален екип на министерството ще продължи линията на последователност и отбраната на националните ползи. „ Ако някой чака или се пробва да спекулира с националните ползи на това служебно държавно управление, мога да го уверя, че не е на прав път “, акцентира той.
От своя страна досегашният вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева показа новия длъжностен министър и направи обзор на постигнатото по време на мандата си. Министър Стоев насочи признателност към Захариева за нейната работа, в това число за откриването на нови посолства по време на нейния мандат.

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков встъпи в служба и също се срещна с протестиращи против фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора. Те го срещнаха с настояването си единствената такава плантация по рода си в страната да бъде закрита. Министър Бозуков се ангажира да назначи инспекция по случая още до края на седмицата.

Транспортният министър Георги Тодоров уточни, че положението на бранша и степента на осъществяване на инфраструктурните и телекомуникационни планове са били разисквани с досегашния министър Росен Желязков. Като най-значими области за работа през идващите месеци бяха обрисувани обектите, които се построяват с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната сигурност и отбраната на ползите на българския транспортен отрасъл в границите на Европейския съюз, също бяха посочени като цели.

Служебният министър на защитата Георги Панайотов акцентира, че главната функционалност на служебното държавно управление е да провежда и организира предварителните парламентарни избори. По думите му, качествата на българските въоръжени сили би трябвало да бъдат развивани и армията би трябвало да бъде осъвременена.
От своя страна досегашният министър Красимир Каракачанов пожела на Георги Панайотов и екипа му да работят със същия парещ ентусиазъм за издигане на качествата на Българската войска и увеличение на нейните благоприятни условия. По традиция новият министър на защитата Георги Панайотов получи от досегашния Красимир Каракачанов икона на Свети Георги, настойник на българското войнство.

Новият министър на стопанската система в служебното държавно управление Кирил Петков пое поста от Лъчезар Борисов на публична гала в министерството. Двамата организираха среща, на която разискаха провокациите пред българската стопанската система, както и ограниченията които са подхванати за българския бизнес в системата на Министерството в интервал на рецесия.
Петков уточни, че в идващите месеци ще работи за бистрота, професионализъм и отговорно държание, с цел да се подсигурява непоклатимост на българската стопанска система.

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов съобщи, че разчита и цени професионализма на хората в неговия бранш. Той даде поръчка, че ще работи транспарантно в полза на обществото и ще се опита да усъвършенства още повече работата на министерството. Той бе безапелационен, че не може да става и дума за реваншизъм.
Люба АЛЕКСИЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР