София. Министерството на земеделието потвърди искано от НАТ-2010 провеждане на

...
София. Министерството на земеделието потвърди искано от НАТ-2010 провеждане на
Коментари Харесай

Министерството на земеделието потвърди искано от НАТ-2010 провеждане на КС по тютюна на 7 юли

София. Министерството на земеделието удостовери желано от НАТ-2010 осъществяване на Конституционен съд по тютюна на 7 юли 2022 (четвъртък) от 13.00 ч., оповестиха от НАТ-2010 .
Свикването на съвещанието е подбудено от настояването на сектора да бъдат дебатирани и решени две доста значими тематики за българските тютюнопроизводители, касаещи ПНПТ (2023-2027) и поддръжка по скица de minimis за 2022 година!
Публикуваме входирано през днешния ден писмо с уголемен вид на предлагането на НАТ-2010 по отношение на Преходна национална помощ за тютюн 2023-2027, включена като финансов инструмент в Стратегически проект на България за бъдеща ОСП на Европейски Съюз:
Уважаеми господин Министър,
След обстоен сондаж измежду членската маса на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010 ” (НАТ-2010) и тютюнопроизводители от всички тютюнопроизводителни общини и региони от територията на страната, както и след извършена работна среща на сектора с държавни специалисти и шефове на отраслови дирекции от Министерство на земеделието, Ви осведомявам за следното:
Относно изясняване на забележки от Европейска комисия (ЕК) по Националния стратегически проект на България за нова ОСП на Европейски Съюз (2023-2027), обвързвано с финансова скица Преходна национална помощ за тютюн с нова референтна рамка (2016, 2017 и 2018 години на производство), секторът предлага да бъде направена и изпратена до Европейска комисия методология, даваща опция на тютюнопроизводителите вписани в Регистър през съответните години според ЗТТСТИ, да посочат една стопанска година, която да им бъде нова референтна през бъдещият програмен интервал без право на смяна до края на интервала.
Също по този начин, поради спецификата на климатичните условия и усъвършенстване на интервалите на изкупуване на тютюн по-време на изкупната акция, да се вземе поради, че отглеждалите тютюн производители през 2018 година (последната от посочените в стратегическия проект три нови референтни години на производство), са с регистрирани количества тютюнева суровина, създадена през съответната стопанска година (чрез кантарни бележки, предавателно приемателни протоколи и фактури от годишна продукция 2018) в две следващи години на регистрация – 2018-та и 2019-та. Примерът е всеобщ, тъй като изкупната акция на тютюн от една годишна продукция за съответната стопанска година започва обичайно през месеците ноември и декември на миналата календарна година и завършва през месеците януари и февруари на последваща. Свързано с това, апелирам да се направи нужното, всички създадени и регистрирани в Регистър количества тютюн през 2018 стопанска година да попаднат в обсега на схемата.
И още нещо. Моля да се обърне внимание и на обстоятелството, че през посочените нови референтни години на произвеждане 2016, 2017 и 2018, огромен брой тютюнопроизводители са отглеждали и осъществили тютюнева суровина от разнообразни сортови групи тютюн през всяка една от годините. Например едни и същ тютюнопроизводител е отглеждал през 2016 година тютюн от сортова група “Каба Кулак ”, през 2017 година тютюн от сортова група “Бърлей ”, през 2018 година тютюн от сортова група “Басми ”, след което по надлежният ред е записал в Регистър количествата тютюнева суровина от съответната стопанска година. Въпросът за изясняване е, коя година да уточни тютюнопроизводителят, с цел да му бъде тя нова референтна за интервала 2023-2027.
С почитание, Цветан Филев
Председател на УС на НАТ-2010
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР