София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще кандидатства пред

...
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще кандидатства пред
Коментари Харесай

МРРБ ще кандидатства пред Европейската комисия за 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност

София. Министерството на районното развиване и благоустройството ще кандидатства пред Европейската комисия за средства в размер на 3,3 милиарда лева за пътна сигурност в границите на 2020 – 2030 година Глобалната цел на европейско равнище е за този интервал жертвите по пътищата да намалеят с 50%. Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на откриването на интернационалната конференция „ Пътна сигурност. Нови технологии и положителни международни и европейски практики “, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
„ Пътната сигурност не е проблем на обособен бранш от обществото, а на цялото общество и на необятен набор от институции. Искаме да осигурим по-голям запас за бъдещото създаване на инфраструктурата – и като по-добро създаване на пътищата в рискови сектори, и като ограничения, свързани с възстановяване на еластичните огради, слагане на знаци и така нататък “, сподели още министър Нанков и посочи, че oколо 8 хиляди км републикански и 12 хиляди км общински пътища се нуждаят от незабавна цялостна рехабилитация.
„ На палиативния метод от последните 30 години, обвързван с кърпежите на дупки, би трябвало да бъде комплициран край. Ще преминем към дълготрайна и цялостна рехабилитация на пътищата “, разяснява още районният министър и уточни, че това ще стане посредством въвеждането на тол системата, която няма да е панацея, само че ще даде голям запас. „ От нея се чака три пъти по-висок доход, не дребна част от който ще бъде ориентиран към възстановяване на пътната сигурност във всичките ѝ аспекти. Бюджетните средства, средствата на общинските администрация също ще бъдат употребявани и в този аспект “, стана ясно от думите на министъра.
Председателят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов изясни, че всяка година трафикът се усилва с 10-15%, усилва се и броят на товарните коли, което носи доста проблеми, а финансирането продължава да дефицита. „ Пътната организация е полагала, сега поставя и ще поставя големи старания в пътната сигурност. Но, за жалост, не всички от тях се увенчават с триумф. Независимо от всичко обаче там, където доста бързо и рисково можем да предотвратим произшествия, ние го вършим “, разяснява инж. Атанасов и посочи, че се натъртва на строителството на автомагистрали като една извънредно значима част от пътната сигурност и значим фактор за забележителното понижаване на жертвите по пътищата. „ Състоянието на тунели, на мостове също е значимо за пътната сигурност, само че те изискват голям финансов запас “, сподели още инж. Атанасов.
Инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, разяснява, че е време да се замислим повече за пътната си сигурност и в града. „ В градски условия да вземем за пример един автомобил може да удари пешеходец с 50 км/ч, като това е равно на рухване от шести етаж на постройка. А ние към момента не сме развили рефлекса и културата да се пазим както би трябвало “, разяснява Давидов. Той разясни, че към сегашния миг Министерството на районното развиване и благоустройството и АПИ ускоряват напъните си в две направления – в структурно и функционално отношение и на оперативно равнище. „ От 1 януари влезе в действие новият организационен проект на организацията като бяха основани две нови дирекции – за пътна сигурност и за осведомителни технологии и системи. Целта е да създадем по този начин, че безусловно всички планове да подлежат на прелиминарен надзор за приоритизиране с акцент на пътната сигурност, макар дребното средства, с които разполагаме “, сподели още инж. Давидов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР