София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над

...
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Изграждаме нови 74 социални центъра за грижа на възрастни с увреждания в страната и започваме закриване на старите домове

София. Министерството на районното развиване и благоустройството ще влага над 41 млн. лева в построяването на 6 дневни центъра за поддръжка на лица с форма на деменция и 68 центъра за грижа на възвратни хора с умствена назадничавост и психологични разстройства в 29 общини на страната. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова, която откри информативен ден за показване на обществената стратегия с присъединяване на специалисти от общините бенефициенти, оповестиха от пресцентъра на министерството . Финансирането се обезпечава от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година по мярката „ Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания “ в границите на предпочитана ос 5 „ Регионална обществена инфраструктура ”,
„ Мярката измежду главните цели на държавното управление като обществена политика за интеграция на уязвими групи, която изпълняваме още от 2010 година Чрез нея даваме опция на децата в риск и възрастните хора с увреждания да се интегрират по подобаващ метод и да се ситуират в по-благоприятни места за живот, за разлика от съществуващите домове, които по-скоро водят до тяхната изолираност от обществото “, сподели Николова. Тя подсети, че по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година, и благодарение на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, в страната са построени 132 центъра за настаняване от фамилен вид и 26 предпазени жилища за децата в риск. Изпълнението на ограниченията способства за закриване на старите домове. В допълнение са преустроени и 8 центъра за медико-социални грижи за деца с опция за откриване на нови услуги в общността за предварителна защита на изоставени деца от 0 до 3 години.
„ В този програмен интервал с опциите на двете оперативни стратегии продължаваме политиката за деинституционализация на децата, само че в посока- откриване на услуги, свързани с създаване на дневни центрове и центрове за социална поддръжка и преходни жилища за деца в риск във възрастова група от 15 до 21 години, с което ще закрием и останалите остарели институции за деца, лишени от наставнически грижи “, сподели още зам.-министър Николова. Тя регистрира прогрес по осъществяване на политиката за деинституционализация, като все още са контрактувани съвсем всички планове с бенефициенти общини.
„ Днес с провеждания информативен ден стартираме осъществяване по проекта за деяние според националната тактика за грижата за възрастни. Ресурсът от 41 млн. лева е дребен съпоставим с потребностите, по тази причина покриваме предпочитано най-уязвимата група, стараейки се да ги интегрираме и осигурим по-справедливи условия за живот “, изясни още заместник-регионалният министър. Тя добави, че финансирането по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година е ориентирано към реализация на строително –ремонтните действия и оборудването, а допълващо финансиране от Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ ще финансира даването на самите грижи и социално-здравни услуги. Зам.-министър Николова изрази вяра този вид обществена политика да има последователност и поддръжка за благоприятни условия за финансиране и в бъдещия програмен интервал след 2020 година „ Това обаче изисква да покажем резултати по плановете, по какъв начин осигуряваме по-справедлив живот на уязвимите групи “, уточни Николова и прикани бенефициентите да работят за реализиране на задачите плановете.
29-те общини бенефиценти са: Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Те са включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за поддръжка в общността, създадени от Агенцията за обществено подкрепяне и Националното съдружие на общините в Република България. Основна цел е да се обезпечи достъп до качествени обществени услуги за лица с увреждания и възрастни хора в сходство с Плана за деяние за интервала 2018-2021 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР