София. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на национално

...
София. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на национално
Коментари Харесай

Подписаха колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване” за 2019 г.

София. Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев и представители на национално показани работодателски и синдикални организации подписаха Колективния трудов контракт (КТД), регламентиращ трудовите и осигурителни връзки на работещите в бранш „ Здравеопазване ” през 2019 година Текстът на контракта цели по-високи минимални прагове на трудовите хонорари за ангажираните в здравната система. Според контрактуваното най-ниската заплата за здравна сестра, акушер или лаборант става 900 лева Ръстът е с 200 лева по отношение на контрактуваното в остарелия КТД. За лекарите и фармацевтите с една компетентност най-ниското заплащане става 1200 лева, което е растеж с 350 лева по отношение на 2016 година. Началник на поделение ще получаванай-малко 1300 лева, а началник на клиника – 1500 лева Скокът е с към 50 на 100. В университетските многопрофилни и профилирани лечебни заведения за интензивно лекуване, както и в тези с над 51 на 100 държавно присъединяване нарастването е още по-голямо. Там началните заплати за медиците варират от 950 до 1700 лева В проценти това съставлява скок с 27 до 48 на 100 по отношение на 2016 година.
Същите стойности са планувани за центровете за кожно-венерически болести, лечебни заведения за дълготрайно лекуване, за рехабилитация.
„ Надявам се, че индикаторите за начална работна заплата в бранш „ Здравеопазване “ по категории личен състав, които са залегнали в Колективния трудов контракт, ще бъдат реализирани и ще бъдат база за надграждане в идващите години, с оглед значимостта на труда на работещите в българското опазване на здравето. Нека този контракт да послужи за база да реализираме задоволеност както от страна на пациентите за качеството на медицинските грижи, по този начин и на заетите в системата, които дават своя труд за това лекуване “,заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев след подписването на документа.
Вицепрезидентът на КНСБ доктор Иван Кокалов съобщи, че е благополучен от обстоятелството, че с всеки министър на опазването на здравето са съумели да подпишат Колективен трудов контракт. „ Аз мисля, че с днешния автограф ние в действителност показахме, че работодатели, синдикати, министри вървим в вярната посока “, разяснява той По думите му страната би трябвало да взе участие повече във финансирането на опазването на здравето, тъй като във времето като че ли се е пооттеглила от тази си роля. Трябва да намерим единодушие за по-справедливо систематизиране на ресурса за всички. Все отново работата в опазването на здравето е отборна. „ Ако има звезди, те се крепят на работата на всички останали. Нека въпреки всичко да тушираме алчността на някои за сметка на това да подтикваме всички, в случай че желаеме жителите да са удовлетворени, освен работещите в опазването на здравето “, сподели още Кокалов Димитров. „ С този Колективен трудов контракт и с последващите стъпки считаме да се постави ред в тази кочина. Разбира се, би трябвало да се откри метод и за вярното консумиране на обществения запас. В тая посока ние ще продължим нашите договаряния, тъй като общественият запас е стеснен “, добави той.
Отрасловото съглашение се ползва за всички лечебни заведения; за второстепенни разпоредители с бюджетни средства към министъра на здравеопазването; за структурите по учебно и детско опазване на здравето, както и за здравните кабинети в профилираните институции за даване на обществени услуги за деца и възрастни. Колективният трудов контракт в опазването на здравето влиза в действие при започване на 2019 година.
Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР