София. Министърът на правосъдието Иван Демерджев взе участие във второто

...
София. Министърът на правосъдието Иван Демерджев взе участие във второто
Коментари Харесай

Министър Иван Демерджиев: Справедливото решаване на проблемите на хората е в основата на правосъдието

София. Министърът на правораздаването Иван Демерджев взе присъединяване във второто издание на Глобалния разговор на лидериtе на правораздаването – „ Трансформиране на правораздаването за жизнерадостен публичен контракт “. Домакин е държавното управление на Латвия, в съдействие с Организацията за икономическо съдействие и развиване, „ Партньорство за отворено държавно управление “ и „ Първопроходници за мирни, обективни и приобщаващи общества “, оповестиха от Министерство на правораздаването .

„ В книгата си „ Цивилизацията “ на въпроса „ Какво е цивилизация? “ историкът и публицист Кенет Кларк дава отговор: „ Не знам. Не мога да я определям. Но ще я разпозная, когато я видя. “ Тази констатация безспорно може да се схване и във връзка с понятието, което следва да стои в основата на правосъдните ни системи – справедливостта “, съобщи министър Демерджиев, който се включи в панела за трансформиране на правораздаването, ориентирано към жителите.
Той уточни, че основата на правораздаването са хората и справедливото разрешаване на техните проблеми: „ Законността, правната сигурност, ефикасните правни средства за отбрана и правосъден надзор, разделянето на управляващите и равенството пред закона имат директно влияние върху живота на всеки жител. “
Министърът на правораздаването добави още, че в последните две години върховенството на правото и независимостта на правосъдните системи са изправени пред предизвикването на пандемията от COVID-19. Това е довело до незабавната нужда от цифровизация на националните правосъдни системи. „ Качественото действие на правосъдната власт по време на рецесия е от решаващо значение за отбраната на тези основополагащи правила “, сподели Демерджиев на форума.
Той обърна внимание, че бързото нахлуване на новите технологии би трябвало да бъде съчетано с гаранции за съблюдаване на главните права на жителите:
„ България си слага за цел цялостна цифровизация на правосъдните производства до 2026 година Стремежът ни е да се подсигурява оптималната степен на бистрота, експедитивност и успеваемост на всеки стадий от правосъдното произвеждане. Това ще увеличи и отчетността на правосъдната власт и ще докара до повишение на доверието на жителите и бизнеса.
По думите на Демерджиев по този метод ще се подсигурява достъпът до правораздаване, само че потреблението на цифрови технологии би трябвало да остане спомагателен подпомагащ инструмент, а не да замества общоприетите процесуални гаранции за тези, когато нямат достъп до новите технологии.
Министърът осведоми на участниците във форума, че в България скоро се организираха парламентарни избори. „ Формиращото се болшинство слага като собствен приоритет правосъдната промяна и това ни дава вяра, че тя ще се състои бързо и по допустимо най-хубавия метод “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР