София. Министър-председателят Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска

...
София. Министър-председателят Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска
Коментари Харесай

БЕНОВСКА ПИТА: Кирил Петков: За Русия – с дипломация, да няма военен конфликт! В шокови кризисни ситуации сме, но и сме в НАТО и ЕС - трябва да се справим!

София. Министър-председателят Кирил Петков дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на брифинг в Народното събрание, излъчена във и в -Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти януари 2022 година

Илиана Беновска: Г-н Петков, работодателите през днешния ден дадоха доста огромна конференция, на която стана дума за Вас и за Вашия кабинет, в подтекст на идна възможна икономическа и добавена към нея политическа рецесия. Те показаха вяра, че Вие ще опазите българските национални ползи. И насочиха една шеговита рекомендация, цитирайки един различен политик – „ не е нужно да си доста интелигентен, с цел да знаеш, че да си в неприятни връзки с Русия не е добре “. Може ли да кажете до каква степен, Вие, имате куража, самостоятелността - геополитически проект, Вие, като министър-председател? И България, в действителност, да съхраните българските национални ползи, без грам изменничество – нито икономическо, нито политическо? Благодаря Ви!

Кирил Петков: Благодаря за въпроса! В Народното събрание се чуха гласове от рода: „ България няма мощ да отстоява своите ползи “, „ Ние постоянно сме дребната страна, подвластна от огромните страни “. Не, желая да кажа две неща! Оттук нататък единственото водещо нещо, което води българското държавно управление, е българският интерес. Ние знаем съюзите, в които сме, това са НАТО и Европейски Съюз, само че приоритизираме опцията българската войска да е водеща, да я окомплектоваме, да разчитаме на личните си сили и да бъдем градивен член на съюза.

Илиана Беновска: Как механически, по какъв начин градивно?

Кирил Петков: Технически значи, че рамковата страна на нашата военна група ще остане България и по едно и също време с това ще координираме и българското военно водачество ще се координира с другите страни от НАТО! От друга страна Вие сте права, че сега ние имаме голям брой рецесии, с които би трябвало да се оправим. Радвам се да кажа, че омикрон до този миг е под надзор. Новият модел на ръководство на здравната рецесия до момента робит добре, тъй като, в случай че бяхме работили със остарелия модел, досега всичко трябваше да е затворено. Интензивните кревати и фокусът върху тях ни даде опция да управляваме рецесията с минимални вреди върху стопанската система. За енергийната рецесия също желая да кажа, веселя се да кажа, че при започване на февруари сметките за ток и за газ ще бъдат по-добри, тъй като обезщетенията за декември и януари ще влязат в тези сметки. Така че бизнесът ще получи глътка въздух, както и битовите консуматори на газ.
За Република Северна Македония, единствено, да споделя. Вчера показахме градивни резултати, към този момент имаме подписани меморандуми. Динамиката към този момент се случва в напълно друг звук, доста по-положителен. Така че без значение, че ситуацията е доста мъчно, аз се веселя да кажа, че въз основата на доста старания и на отборната работа в Министерски съвет съумяваме да овладеем значително огромните шокови спешни обстановки. В момента за напрежението НАТО-Украйна мисля, че взехме тъкмо българската позиция, която ни дава опция да защитим основно българските ползи и да бъдем добър съдружник и страна, която е предвидима.

Илиана Беновска: А за Русия?

Кирил Петков: Искам за отговоря за Русия. Това е значимо. За Русия продължаваме и министърът на външните работи заявява, че ще създадем всички вероятни дипломатически действия, тъй че да деескалираме, тъй като никой сега няма изгода от един същински боен спор!
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР