София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) бе отличена с

...
София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) бе отличена с
Коментари Харесай

КЗП получи награда за инициативите си за борба с нелоялните практики на търговците

София. Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) бе отличена с премия за своите начинания за предотвратяване на жителите от нелоялни търговски практики. Председателят на институцията Димитър Маргаритов участва на церемонията по раздаването на премиите.това оповестиха от пресцентъра на Комисията за отбрана на потребителите .
„ Ние се стремим – всяка година резултатите от нашата активност по някакъв метод регистрират този факт, да оказваме помощ на хората и да ги предпазваме от нелоялното държание на търговците. Интересът към нашата институция и жалбите, които стигат до нас, се усилват напоследък. Увеличава се и нашата интензивност по повод съответно на това, за което получаваме тази премия – възбраната на друг вид нелоялни търговски практики като най-тежкото нарушаване, което може да засегне хората в качеството им на консуматори. За нас това е тласък. Тук е и моята приятна задача като представляващ институцията да получа премията, само че истината е, че в действителност тя е за сътрудниците – инспекторите и специалистите в дирекциите, които работят в Комисията. Надявам се да заслужим и в идващите дни и седмици това доверие, когато предстоят Коледните празници и Нова година и хората най-вече пазарят. Ние ще бъдем на тяхна страна, ще се опитаме оптимално да ги предпазим ”, сподели Маргаритов.
Превенцията на нелоялните търговски практики е измежду главните цели на Комисията за отбрана на потребителите. В последните години контролният орган все по-ефективно предотвратява разпространяването на неточни дейности на търговци в разнообразни сфери на предложение на артикули и услуги, с цел да отбрани икономическите ползи на жителите в качеството им на консуматори.
През предходната година са открити и неразрешени над 200 нелоялни практики на търговци. Те са свързани главно с даването на погрешна или подвеждаща информация за цените на предлагани артикули (при понижения, промоции, специфични предложения), рекламиране на артикули с изчерпани наличия, даване на непоискани услуги (абонаменти за игри, хороскопи, проби и др.), погрешни изказвания по отношение на лечебни качества на артикули и други
Наред с това институцията инициира и организира редица осведомителни акции, с които има за цел да разпространява най-често срещаните видове нелоялни практики в стандартната и онлайн търговията, да обясни правата на потребителите в сходни случаи и да ги насърчи да бъдат дейни в отстояването им.
Връчването на премиите се състоя в Представителството на Европейската комисия в България, като самодейността е на фондация " Граждани против бюрокрацията " и се организира под патронажа на Европейския парламент. Целта е да бъдат показани положителните практики, а решенията за премиите се вземат след подробен мониторинг на активността на държавните институции, както и на база рекомендации от жителите.
Сред останалите наградени държавни институции в разнообразни категории са Комисията за отбрана на персоналните данни, Патентното ведомство, Държавната организация за електронно ръководство, Национална организация за приходите и Община Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР