София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) бе отличена с

София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) бе отличена с ...

КЗП получи награда за инициативите си за борба с нелоялните практики на търговците.

София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) бе отличена с награда за своите инициативи за предпазване на гражданите от нелоялни търговски практики. Председателят на институцията Димитър Маргаритов присъства на церемонията по раздаването на наградите.това съобщиха от пресцентъра на Комисията за защита на потребителите.
„Ние се стремим – всяка година резултатите от нашата дейност по някакъв начин отчитат този факт, да помагаме на хората и да ги предпазваме от нелоялното поведение на търговците. Интересът към нашата институция и жалбите, които стигат до нас, се увеличават в последно време. Увеличава се и нашата активност по отношение конкретно на това, за което получаваме тази награда – забраната на различен тип нелоялни търговски практики като най-тежкото нарушение, което може да засегне хората в качеството им на потребители. За нас това е стимул. Тук е и моята приятна задача като представляващ институцията да получа наградата, но истината е, че всъщност тя е за колегите – инспекторите и експертите в дирекциите, които работят в Комисията. Надявам се да заслужим и в идващите дни и седмици това доверие, когато предстоят Коледните празници и Нова година и хората най-много пазаруват. Ние ще бъдем на тяхна страна, ще се опитаме максимално да ги предпазим”, каза Маргаритов.
Превенцията на нелоялните търговски практики е сред основните приоритети на Комисията за защита на потребителите. В последните години контролният орган все по-ефективно предотвратява разпространението на некоректни действия на търговци в различни сфери на предлагане на стоки и услуги, за да защити икономическите интереси на гражданите в качеството им на потребители.
През миналата година са установени и забранени над 200 нелоялни практики на търговци. Те са свързани основно с предоставянето на невярна или подвеждаща информация за цените на предлагани продукти (при намаления, промоции, специални предложения), рекламиране на стоки с изчерпани наличности, предоставяне на непоискани услуги (абонаменти за игри, хороскопи, тестове и др.), неверни твърдения относно лечебни качества на продукти и др.
Наред с това институцията инициира и провежда редица информационни кампании, с които има за цел да популяризира най-често срещаните типове нелоялни практики в конвенционалната и онлайн търговията, да разясни правата на потребителите в подобни случаи и да ги насърчи да бъдат активни в отстояването им.
Връчването на наградите се състоя в Представителството на Европейската комисия в България, като инициативата е на фондация "Граждани срещу бюрокрацията" и се провежда под патронажа на Европейския парламент. Целта е да бъдат показани добрите практики, а решенията за наградите се вземат след детайлен мониторинг на дейността на държавните институции, както и на база препоръки от гражданите.
Сред останалите наградени държавни институции в различни категории са Комисията за защита на личните данни, Патентното ведомство, Държавната агенция за електронно управление, Национална агенция за приходите и Община Бургас.

Източник: focus-news.net