София. Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на

...
София. Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на
Коментари Харесай

Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния е на работно посещение в България

София. Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност на Румъния е на работно посещаване в България. Визитата е по покана на ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред на Народното събрание Цветан Цветанов.
Председателят на румънската комисия Дорел Къпрар уточни, че взаимоотношенията на България и Румъния в бранш „ Сигурност “ са добър образец за другарство както за страните от района, по този начин и за целия Европейски съюз. „ Двете страни реализират голям брой взаимни общи планове както в региона на защитата, по този начин и в региона на вътрешната сигурност. И желая да благодаря за дейното присъединяване на господин Цветанов, когато беше вътрешен министър, за задълбочаване на взаимоотношението сред румънската и българската полиция “, сподели още Къпрар. Той изясни, че и Румъния, и България са изпълнили отговорностите си към Шенген и желаят да се причислят. „ Проблемите ни са сходни, заканите ни са сходни и в случай че дружно издигнем обединен глас пред мощните в Европейски Съюз, бихме могли да реализираме доста повече “, сподели още Къпрар.
От своя страна, Цветан Цветанов благодари на румънската страна за поддръжката за парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и пожела триумф на Румъния по време на нейното председателство, което ще стартира на 1 януари 2019 година „ За мен е значимо взаимно да се поддържаме, тъй като дружно сме доста по-силни в сравнение с поотделно. И по тази причина взаимно се поддържаме за всяка районна самодейност, която се осъществя в нашия район “, сподели още Цветанов. Той уточни, че Румъния към този момент извършва своя ангажимент към НАТО за 2% от Брутният вътрешен продукт да е за защита и изпреварва България в извършване на уговорките си за рационализация на румънската войска. „ Г-н Къпрар е от социалистическото европейско семейство, само че ползите на сигурността в района са доста по-важни от политическите пристрастия “, сподели още Цветанов.
Румънските парламентаристи организираха среща и с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. „ Сътрудничеството сред Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и Камарата на депутатите на румънския парламент са образец за извънредно ползотворни връзки и продан на отзиви сред парламентаристите от двете страни ", акцентира Караянчева. Тя уточни, че Народното събрание е готово да разшири съдействието си с румънския парламент и в други области.
Членовете на румънската делегация се срещнаха и с министъра на защитата Красимир Каракачанов, с който са разискали двустранните връзки сред Румъния и България в бранш „ Отбрана “, като Къпрар е дал висока оценка за съдействието сред министрите на двете страни. Предмет на диалог е била и модернизацията на военните сили на двете страни, както и опциите за взаимни образования и присъединяване на България и Румъния в взаимни начинания на Европейски Съюз във формата ПЕСКО.
В рамките на визитата си в България румънската делегация има срещи и с ръководителя на Комисията по защита на Народното събрание ген. Константин Попов и членове на комисията, с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. Гостите ще посетят център за ръководство на рецесии и реакция при бедствия, ще следят проява на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „ Гранична полиция “, ще беседват с представители на Главна дирекция „ Жандармерия “ и с шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР