София. Книгата Шапката на Ниночка или Културата като мощен финансов

София. Книгата Шапката на Ниночка или Културата като мощен финансов ...

Книгата Шапката на Ниночка или Културата като мощен финансов инструмент на проф. Любомир Халачев бе представена в Литературния салон на АБВ


София. Книгата "Шапката на Ниночка или Културата като мощен финансов инструмент" на проф. Любомир Халачев бе представена в Литературния салон на АБВ, предаде репортер на Агенция "Фокус".

С представянето на книгата се дава старт и на есенния Литературен салон на АБВ.

Представянето на книгата започна лидерът на АБВ Румен Петков. Той отбеляза, че в този сборник има няколко неща, които на пръв поглед ги разбираме, но когато са така осмислено, синтезирано и ясно поднесени, те добиват плът.

"Добиват това съдържание, до което трябва да се докосне всеки от нас, който иска да имаме интелигентно общество, уважавани институции и просперираща държава. В тази книга всъщност на броени страници е казано за нашето образование и наука това, което за 30 години не сме чули в нашите Народни събрания. В тази книга е написано какво е образованието за една нация, какво е културата и културно-историческото наследство за една нация и за една държава, какво трябва да бъде нашето отношение нетолкова и не само като бюджет, а като уважение и почит към тях", каза още Румен Петков.
Той обяви, че е прочел книгата миналата седмица.

Румен Петков обърна внимание на един момент от книгата на проф. Любомир Халачев. Той визира текста, в който се разказва как Микеланджело приключва творбата си Мойсей и го е ударил по коляното с думите "Говори".

Той коментира още, че общуването между нас много куца и първоначално си е мислил да се подари една такава книга на 240-те бъдещи депутати. Румен Петков припомни начина на общуване в 46-ото Народно събрание и отбеляза, че на депутатите в парламента не трябва да им се казва: "Говори", а "Млъкни".

От своя страна проф. Любомир Халачев каза, че книгата е събрала размисли, есета, които са конкретно ориентирани към културата, към киното в началото и въобще за живота.

Проф. Халачев подчерта, че културата не е ходенето на опера или по музеите веднъж в месеца.
"Може би най-малко е това, а начин на общуване. Ако културата изчезне въобще от нашия живот, ние няма да умрем веднага, но ще започнем много тежко да живеем и след много кратко време ще започнем да решаваме въпросите с тояги по улиците", каза още проф. Халачев.

По думите му атмосферата на културата е много фина. "Културата постепенно последните 30 години изчезва. Ако не я задържаш, ако не я насаждаш непрекъснато в обществото, тя изчезва", каза още авторът на книгата.

Според него най-важното, че да се общува нормално, трябва да можем да си говорим.


Източник: focus-news.net