София. Ключов момент, за да имаме енергийна сигурност е физическата

...
София. Ключов момент, за да имаме енергийна сигурност е физическата
Коментари Харесай

Димитър Куюмджиев, БЕМФ: Ключов момент за енергийната сигурност е физическата защита на съоръженията, които доставят енергия

София. Ключов миг, с цел да имаме енергийна сигурност е физическата отбрана на оборудванията, които доставят сила. Това сподели Димитър Куюмджиев, специалист по сигурността на енергийните доставки в Българския енергиен и минен конгрес, по време на интернационалната конференция „ Енергийна сигурност на Югоизточна Европа “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Трудно е да си представим актуалния живот без непрестанен достъп до сила – за нас е най-нормално като натиснем ключ, лампата да светне или като излезем от у дома, да имаме превоз, с цел да стигнем до дадена дестинация. Но това всичко изисква сигурност на силата – досегаемост до източник на сила, която да бъде на евтина цена и колкото се може по-щадяща околната среда. Ключов миг, с цел да имаме енергийна сигурност е физическата отбрана на оборудванията, които доставят сила. Цялата енергийна система, тази инфраструктура, е сериозна, защото е уязвима от разнообразни разстройства и похищения. Уязвимостта на една инфраструктура се дефинира от това доколко има риск от нейното отчасти или цялостно разрушение, тъй че да се прекъсне нейното действие. При газовите връзки ситуациите за идентични – имаме голяма дължина на електропроводи и доста точкови енергийни обекти. А също така газовата мрежа има и директни характерности, защото придвижва газ за прилежащи страни “, уточни Куюмджиев.
Той изясни, че има доста провокации пред енергийната сигурност – краткосрочни и дълготрайни. Краткосрочните са неизбежните механически проблеми. Дългосрочните са смяна в геополитическата обстановка, смяна на пазарите, терористичните закани в последните години и други „ Има съображение да се притесняваме, че България е обект на терористични офанзиви, тъй като като членове на НАТО наши военни контингенти се изпращат на взаимни работни групи за поддържане на ограничения против тях “, разяснява той.
Куюмджиев уточни, че с цел да се дефинира една енергийна инфраструктура, че е сериозна, тя би трябвало да дава отговор на избрани критерии – брой на починали и ранени, какви ще са последствията от спирането на достъпа до тази сила и други „ В министерството на енергетиката има лист с всички сериозни обекти, които са свързани с енергийната и националната сигурност. Имаме обекти и от интернационална сдържаност – такива са сред България и Румъния и сред България и Гърция “, сподели той и изясни, че цялостна отбрана няма по какъв начин да бъде реализирана. " Но концепцията е когато това се случи, следствията да бъдат оптимално лимитирани. Затова би трябвало да се залага на сигурността на инфраструктурата ", посочи Куюмджиев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР