София. Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по създаването

...
София. Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по създаването
Коментари Харесай

Евродепутатът Ева Майдел: България е 4-та в ЕС по инвестиции от плана Юнкер спрямо БВП с привлечени почти 1 милиард лева

София. Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по основаването и разпространяването на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) към проекта Юнкер, се гордея, че България е на 4-то място в Европейския съюз (ЕС) по привлечени вложения по отношение на брутния вътрешен артикул (БВП). Общо 21 плана са спечелили близо 1 милиард лв. от Европейската капиталова банка, които се чака да активизират в допълнение близо 5 милиарда частен капитал. Една част от средствата са за огромни бизнес планове, а друга към този момент се предлага на пазара от банките като заеми за дребния бизнес с доста облекчени условия, защото част от гаранцията се поема от европейския бюджет. Това съобщи евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която беше главен представител на годишната среща на акционерите в Европейския капиталов фонд, която се организира в София, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ .
„ Когато създавахме ЕФСИ преди 4 години имаше доста критици, тъй като това беше иновационен финансов инструмент. Той се потвърди като стабилно решение, тъй като докара до увеличение на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз с 0,9 % и до основаване на спомагателни 1,1 милиона работни места в съпоставяне със сюжет, в случай че не съществуваше. Затова ще продължим тази формула и от 2021 година в Европейския бюджет програмата InvestEU ще бъде водещият инструмент за поддръжка на вложенията на Европейски Съюз. В Европа би трябвало да реализираме повече с по-малък бюджет и това изисква по-умно потребление на европейските средства. Все по-голяма част от тях би трябвало да активизират частния капитал и след сполучлива възвръщаемост на инвестицията, да се употребяват още веднъж за друга инвестиция. Българският бизнес и администрацията ни натрупаха забележителен опит с финансови принадлежности през последните години и сме подготвени за все по-голямото им потребление. “ Допълни Ева Майдел, която беше докладчик за групата на ЕНП за отчета за използването на ЕФСИ.
„ 25% от средствата по InvestEU са заделени за прилагащи сътрудници, разнообразни от Европейска инвестиционна банка. Например такива сътрудници може да са националните банки за развиване, което ще докара до по-голяма известност на програмата в съответната страна и ще улесни локалния бизнес, които ще може да кандидатства за финансиране непосредствено към тях, а не към Европейска инвестиционна банка “, разясни още Ева Майдел.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР