София. Изнесено заседание на Военния комитет на Европейския съюз, във

...
София. Изнесено заседание на Военния комитет на Европейския съюз, във
Коментари Харесай

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

София. Изнесено съвещание на Военния комитет на Европейския съюз, във формат непрекъснати военни представители на 28-те държави-членки на Съюза се организира в Националния замък на културата в София. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата . Събитието е част от формалния календар на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Във формата вземат участие също представители на други европейски структури, измежду които на Европейската комисия, Европейската работа за външна активност и Военния секретариат на Европейски Съюз.
В рамките на съвещанието бе извършена неофициална полемика по развиването на плановете за военна подвижност и съдействието сред Европейски Съюз и Организация на обединените нации в региона на мироопазващите интервенции и подпомагането на страните-партньори.
„ От позиция на военните аспекти, за нас е от особена значимост реализирането на многонационалните планове, включително и този за военната подвижност в границите на НАТО и Европейския съюз, което е тематика на днешната неофициална полемика. Считам, че с това ще се усъвършенства готовността на военните формирования при осъществяване на дилемите по груповата и европейската сигурност. Очакваме това коопериране да се задълбочи “. Това съобщи началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев в своето одобрение към участниците във форума.
Председателят на Военния комитет военачалник Михаил Костаракос също акцентира значимостта на включените в дневния ред на днешното събитие тематики, които ще бъдат част и от съвещанието на военния орган, на равнище началници на защитата, през месец май.
По-късно през днешния ден участниците в събитието ще посетят Трета авиобаза „ Граф Игнатиево “, където ще следят проява на военни качества от българските Военновъздушните сили и 68-ма бригада „ Специални сили “. След като завърши представянето на българските военнослужещи, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев и ръководителят на Военния комитет на Европейски Съюз военачалник Михаил Костаракос ще дадат конференция.
Военният комитет на Европейския съюз (EUMC) е основан с Решение 2001/79/ОВППС на Съвета от 22 януари 2001 година Той е най-високият боен орган в границите на Съвета, като управлява всички военни дейности в границите на Съюза, по-специално планирането и провеждането на военни задачи и интервенции по линия на общата политика за сигурност и защита (ОПСО) и в региона на развиването на военните качества, както и дава военни мнения на Комитета по политика и сигурност и дава рекомендации по военни въпроси.
Военният комитет на Европейския съюз се състои от началниците на защитата на държавите-членки, които са представлявани постоянно от своите непрекъснати военни представители. Комитетът има непрекъснат ръководител, който се избира от EUMC, заседаващ на ниво началници на защитата, и се назначава от Съвета.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР