София и Скопие днес съобщиха за пълен провал в работата

...
Коментари Харесай

Пълен провал в историческата комисия между София и Скопие, не можем да се разберем |

София и Скопие през днешния ден оповестиха за цялостен неуспех в работата на взаимната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси.

Трябва да установявам със страдание, че 11-ата подред среща е нулева. Няма направена даже една дребна стъпчица напред в нашата работа, заяви съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров след съвещанието в четвъртък и петък.

Всъщност ние сме доста надалеч от довеждане докрай на работата по учебниците, по които се обучават за Средновековието децата в Северна Македония. Днес точката, обвързвана с цар Самуил, още веднъж беше напълно напразна и сподели оттегляне от към този момент квалифициран взаимен текст до двете държавни управления за взаимно честване на една такава забележителна историческа персона, каквато е цар Самуил, заяви проф. Димитров.

Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкоз постепенно, с такова костенурско движение. Много ми се желае следващата година, в случай че работим пълноценно, да създадем това, което се чака от нас - поради подписания контракт за другарство и добросъседство, означи още Ангел Димитров.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна на взаимната комисия, също призна, че в четвъртък и петък не са реализирани никакви резултати - българската страна отхвърляла концепцията за " мултиперспективност " в учебниците по повод на цар Самуил.

След деветата среща на комисията, та чак до през днешния ден, остава и казусът с прилагателното " македонски " в протоколите, които би трябвало да се подписват при взаимната работа. 

Драги Георгиев твърди, че българската страна упорства да се ограничи използването на термина " македонски " във въпросните документи, а това е неприемливо за македонската страна.

В момента имаме две срещи без протоколи. Блокирането на подписването на протоколите ненапълно слага под подозрение нашата работа, сподели Ангел Димитров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР