София. Хората, които са ваксинирани или са преболедували COVID, трябва

...
София. Хората, които са ваксинирани или са преболедували COVID, трябва
Коментари Харесай

Д-р Николай Брънзалов: Хората, които са ваксинирани или са преболедували COVID, трябва да имат малко по-облекчен режим

София. Хората, които са имунизирани или са преболедували Коронавирус, би трябвало да имат малко по-облекчен режим. Това сподели доктор Николай Брънзалов, член на УС на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, на Националния имунизационен щаб и зам.-председател на БЛС, в изявление за предаването „ Тази събота “ по БТВ . „ Пациент, който има антитела и е имунизиран, в случай че срещне някъде ковид, може вирусът да бъде в горните му дихателни пътища и да не се разболее. Това е смисълът на имунизацията и образуването на антитела. Ако не съблюдава защитни ограничения, той може да има вируса в горните си дихателни пътища, да срещне човек, който не е имунизиран и а му го съобщи. Ваксината пази този, на който е сложена. Има една възможност за известно време, без да го разболее, вирусът да бъде в горните му дихателни пътища и да го съобщи на различен човек. Хората, които са имунизирани или са преболедували, би трябвало да имат малко по-облекчен режим. Затова настояваме за интернационален, най-малко европейски документ, който да демонстрира, че не влиза болен човек в дадена страна. Бъдещето на този документ ще бъде развито, тъй като демонстрира за дадения субект доста неща “, уточни той.

„ Мои пациенти, които не желаят да си слагат втора доза на „ Астра Зенека “, не са ми звънели още. Доставките на иРНК ваксини този и идващия месец ще бъдат увеличени. Ще получим и към 1.2 млн. спомагателни дози с изключение на декларираните. Постепенно България ще ги получи на квотен принцип. Само от тях към 600 000 наши съграждани ще бъдат имунизирани за относително къс период. Вярвам във имунизацията на „ Астра Зенека “. Тук се намесиха доста немедицински фактори. Данните, които се изнасят, са на база на 25 млн. пациенти, които са получили имунизацията на „ Асдтра Зенека “. От тях единствено 62 случая са получили на мозъчна венозна синусова тромбоза и 25 случая с тромбоза на други венозни съдове. В България са имунизирани към 250 000 пациенти, което е 100 пъти по-малко. Излиза, че за 250 000 имунизирани в България вероятността да получи тромбоза има единствено един единствен пациент “, сподели още Брънзалов.

По думите му пациентите, които развиват клинична картина на Коронавирус, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. „ Смисълът на имунизацията, е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора от Коронавирус и да не се получават тромбози. Аз съм уверен и бъдещето ще го покаже, че имунизацията на „ Астра Зенека “ няма да има проблем “, добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР