София-град и София-област преминаха в тъмночервената зона на Ковид картата

...
София-град и София-област преминаха в тъмночервената зона на Ковид картата
Коментари Харесай

Зам.-кметът Барбалов: 4% са карантинираните паралелки в София, 27% от учителите са ваксинирани

София-град и София-област минаха в " тъмночервената " зона на Ковид картата у нас. От през днешния ден в региона влизат в действие нови ограничения за ограничение на разпространяването на ковид.

" Около 4% са карантинираните паралелки в учебните заведения в столицата, в това време към 30% от хората са имунизирани, като съвсем 27% от преподавателския състав е ваксиниран. Затова предлагането на общинския щаб е да делегира на шефовете взимането на решения по кое време и кои паралелки да излизат на отдалечено образование ", изясни зам.-кметът по опазване на здравето на София Дончо Барбалов по Bulgaria ON AIR.

Доста по-притеснителна е ситуацията в София област.

" В някои учебни заведения има висока заболеваемост, за последните 14 дни има 1200 новозаразени заболели. Затова взехме решение от през днешния ден за затегнем ограниченията като ограничим всеобщите мероприятия - като събори, сватби, кръщенета. Преустановяват се проведените спортни мероприятия на закрито, а навън - те ще се организират без аудитория ", изясни регионалният шеф на София Радослав Стойчев.

Той посочи, че тъкмо прекъсването на хората да се събират е главният проблем, с който управляващите се борят.

" Трудно е ограничението на хората да се събират на всеобщи мероприятия. В София област има подобен проблем и това води до високата заболеваемост. Аз съм срещу локдауни, само че всички зависи от обстановката все още. Ако продължаваме да се отнасяме безхаберно към ограниченията, може да се наложат по-строги ограничения ", добави Стойчев.

Зам.-кметът по опазването на здравето посочи, че в столицата се реализира постоянен надзор на спазването на противоепидемичните ограничения.

" Само за предходната седмица има 560 инспекции в градския превоз, 428 - на търговски обекти, настрана се правят инспекции от РЗИ. Има издадени санкции и актове. Трябва да работим с повече старания и по-добра съгласуваност, с цел да подсигуряваме спазването им ", добави Дончо Барбалов.

Към през вчерашния ден 1227 са пациентите в лечебните заведения в София.

" В пиковете на предходните рецесии имаше двойно повече приети в болница. По-радикални ограничения ще наложат, в случай че не се съблюдават актуалните ", акцентира зам.-кметът.

А регионалният шеф акцентира, че най-сериозен е казусът със заболеваемостта в Своге, Годеч, Сливница, Драгоман. А в Ботевград има и проблем с локалната болница. Един от екипите, който обслужва коронавирус болните, е карантиниран и не може да обслужва пациентите.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР