София. Готови са първите експресни анализи, измерени при пробонабиране на

...
София. Готови са първите експресни анализи, измерени при пробонабиране на
Коментари Харесай

МОСВ: Водите на река Тимок отговарят на изискванията за добро състояние, няма опасност за питейната вода и околната среда в района на Брегово

София. Готови са първите експресни разбори, измерени при пробонабиране на вода от река Тимок при Брегово. При разбора на пробите са получени следните резултати: РН – 7,74, разперен О2 – 8,7 mg/l, eлектропроводимост – 346 µs/sm, температура – 9,4 °C. Резултатите от измерените на място индикатори дават отговор на условията за „ положително положение “ за вида река и са с присъщи стойности за годишния сезон. Пробите от повърхности води ще бъдат изследвани по над 15 индикатори, включващи съществени физикохимични индикатори, характерни замърсители и предпочитани субстанции. Анализите ще се извършат в лабораторни условия и резултатите ще бъдат подготвени през идващите дни.
Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ разпореди на Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда – Монтана да бъде осъществен тридневен мониторинг на водите на река Тимок в региона на Брегово. Мярката е по отношение на оповестеното бедствено състояние в Брегово, което продължава да бъде в действие.
Междувременно, по предписание на премиера Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Нено Димов инспектира региона на Брегово. Той акцентира, че след диалог с министъра на земеделието Румен Порожанов е стихотворец ангажимент след отдръпването на водата да бъдат направени оценки и да бъдат обезщетени хората с действителни загуби.
Министър Димов увери, че Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана, РЗИ – Видин и „ Напоителни системи “ наблюдават равнищата на реките. Наблюдават се комплексните и значими язовири – към днешна дата няма заплаха. Министърът напомни, че на изключителното съвещание на държавното управление в събота е бил стихотворец ангажимент за основаването на нова конструкция за язовирите, която да реагира бързо в спешни обстановки.
Кметовете ще имат период от към месец да преценяват могат ли да ръководят язовирите, в случай че не – те ще се трансферират към новия орган. „ В момента се приготвят законови промени за язовирите, тъй като би трябвало да имаме ясни критерии за категоризация и кой носи съответна отговорност ", изясни още Димов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР