София. Фолклорен концерт, организиран от МВнР за Българското председателство на

...
София. Фолклорен концерт, организиран от МВнР за Българското председателство на
Коментари Харесай

Концерт за Българското председателство на ЕС напълни операта в Скопие

София. Фолклорен концерт, проведен от Министерство на външните работи за Българското председателство на Европейски Съюз, събра на една сцена в Скопие благоевградския отбор „ Пирин “ и македонския „ Танец " за първи път от 15 години насам. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . На 25 април Македонската опера и балет посрещна над 500 души, пристигнали да се насладят на осъществяването на едни от най-големите майстори на националните песни и танци на Балканите. Спектакъла откри заместник-министърът на външните работи на България Георг Георгиев.
„ Фолклорните ритми, песни и танци не знаят граница, а у нас споделяме, че който пее, зло не мисли. Като простирам към вас другарска ръка, ви поканвам на общия празник на мелодии и стихове, толкоз близки и обичани от всички нас “, съобщи Георг Георгиев в приветствието си към публиката. Той изрази насладата си да бъде в Скопие в един толкоз значим миг и за Република България, която ръководи за първи Съвета на Европейски Съюз, и за Република Македония, към която напълно неотдавна бе отправена рекомендация от Европейската комисия за започване на предприсъединителни договаряния.
„ България ще продължи да поддържа съседите си от Западните Балкани по пътя им към Европейски Съюз. Вярваме, че нашето бъдеще е споделено и такова е посланието, което желаеме да отправим със срещата в София на 17 май “, акцентира Георг Георгиев. Той добави, че пълноценното съдействие сред страните в района е значимо както за реализирането на европейската им вероятност, по този начин и за стабилността и общия ни разцвет.
„ Първата крачка към такова съдействие е да намираме и споделяме полезностите, които ни свързват. Убеден съм, че днешното събитие изцяло се вписва в тази концепция “, сподели още заместник-министър Георгиев на откриването на концерта.
В спектакъла, траял повече от два часа, „ Пирин “ и „ Танец “ показаха едни от най-популярните и обичани на българската и македонската аудитория национални песни и танци. Ръководителят на отбор „ Пирин “ Данислав Кехайов не скри вълнението си от съвместнотоучастие на двете трупи. Той показа, че двата състава не са се събирали на една сцена от близо 15 години и изрази вяра техните срещи в бъдеще да радват по-често публиката от двете страни на границата.
„ Много се надявам в идващите 4 години да обиколим колкото може повече български градове “, сподели ръководителят на македонската групировка „ Танец “ Зоран Джорлев, която възнамерява на 21 май концерт в Пазарджик.
Двамата ръководители подчертаха, че се надяват спектакълът в Скопие да възобнови положителната процедура на съдействие, която съставите са имали преди години, и взаимните им изяви да бъдат все по-чести. Фолклорният концерт се финансира от Министерството на външните работи на Република България в границите на Комуникационния проект за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и община Благоевград.
Инициативата имаше и благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат дарени за Център за деца със синдром на Даун в Република Македония. Децата от Центъра също участваха в събитието като помагаха на уредниците в раздаването на стратегии, асистираха на водещата и се включиха в огромното общо хоро, с което приключи концерта.
„ Този прелестен концерт е превъзходен образец за мощното другарство и добросъседство сред нашите две страни. С сходни начинания демонстрираме откровеното си предпочитание за укрепване на изначално мощните връзки посред ни, в това число и в областта на културата. Градим нов дух на същинско другарство и с помощта на него имам вяра, че сходни начинания ще се случват все по-често “, съобщи след края на концерта зам.-министър Георгиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР