София е шампионът по развитие на трудовия пазар последните 5

...
София е шампионът по развитие на трудовия пазар последните 5
Коментари Харесай

Перспектива: Работните места и заплатите в София до 2023 г.

София е първенецът по развиване на трудовия пазар последните 5 години – столицата беше измежду най-бързо възстановилите се след икономическата рецесия общини, и продължава да основава доста нова претовареност даже и на фона на забавянето в доста елементи на страната. В това показване преглеждаме по едно и също време обособените знаци, включени в по-широкия разбор, както и прогнозите за бъдещото им развиване.
Това се споделя в разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), проучващ динамичността на пазара на труда в София през последните 5 години с прогноза за идващите 5. Във фокуса на разбора е заетостта в столицата и нейните разнообразни измерения, като се преглеждат данни за тримесечната динамичност.
В другите тримесечия на 2018 година заетостта в София се доближава до оптималните си вероятни стойности, надхвърляйки 75% в някои от тях. По тази причина, даже и оптимистичната прогноза за развиването на заетостта не допуска общия брой на заетите в столицата да надвиши 750 000 души, а песимистичният, учреден на стопански проблеми идващите години предвижда сензитивно стесняване, съвсем до следкризисните равнища.
Интересна е просветителната конструкция на заетите в София, защото за разлика от множеството области, където доминират заетите със приблизително обучение, от 2014 година насам в столицата висшистите са болшинство. През 2017-18 година пък се следи растеж даже и в групата на заетите с главно и по-ниско обучение, което ненапълно може да се изясни с изчерпването на по-квалифицираните фрагменти, което притиска бизнеса да приспособява критериите си за наемане. Допълнителен фактор е и растежът на строителството след 2015 година - един от секторите, които обичайно наемат висок дял хора с по-ниско обучение.
Възрастовата конструкция на заетите в столицата също се трансформира –в интервала сред 2013 и 2018 година главният растеж на заетостта е концентриран във възрастовите групи сред 50-54 и 60-64 години, по-малко при 25-29 и 35-39 годишните. Прогнозата на ИПИ сочи забележителен растеж на заетите измежду най-възрастните, а спад единствено при най-младите.
В структурата на заетостта по стопански действия единствено търговията и опазването на здравето губят заети в София през последните години, само че все пак комерсиалният бранш остава с най-вече заети – съвсем 140 000 души към края на 2018 година На второ място обаче са осведомителните и информационните технологии, а те, дружно с аутсорсинга на бизнес процеси и услуги прибавят най-вече нови работни места последните години.
По-чувствителен растеж се следи и при някои от по-малките действия – финансовите и застрахователни, както и при интервенциите с недвижими парцели. Прогнозата не допуска доста изменение на профила на заетите през идващите няколко години (Графика 3), само че сензитивно нарастване на броя на заетите както в ИКТ и в аутсорсинга и промишлеността.
Кои ще са водещите браншове и каква ще е междинната заплата в тях можете да прочетете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР