София. Днес от запад-югозапад облачността ще се увеличава и вплътнява. ...

София. Днес от запад-югозапад облачността ще се увеличава и вплътнява.

НИМХ: Около обяд на места в западните райони, а до вечерта и на изток ще превали

София. Днес от запад-югозапад облачността ще се усилва и вплътнява. Около обяд изначало тук-там в западните региони, а до вечерта и на изток ще превали. Това заяви за Агенция „ Фокус ” дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) . По-обилни по количество ще са преваляванията в крайните южни региони на страната. През деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, характерно в Източна България и северно от планините и там дневните температури ще са по-високи, до към 13°-14°. В останалата част от страната оптималните температури ще са най-вече сред 6° и 11°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от междинното за месеца и ще продължи да се намалява.

Над Черноморието облачността ще е забележителна. След обяд изначало в южните региони, а до вечерта и на север ще превали, в крайните южни региони има нараснала възможност за по-обилни количества. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са: 12°-15°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето след обяд бързо ще се усили и ще е 3 бала, в крайните северни региони-4 бала.

Над планините облачността от запад-югозапад бързо ще се усили. От запад на изток ще превали дъжд, над към 1500 метра ще минава в сняг. На места в масивите в Южна България ще има и по-обилни количества превалявания. Ще духа мощен и плевел вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 5°, на 2000 метра-към минус 1°.

Източник: focus-news.net