София. БСП поиска оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и

...
София. БСП поиска оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и
Коментари Харесай

БСП поиска оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заради проблема с Търговския регистър

София. Българска социалистическа партия изиска оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова поради казуса с достъпа до Търговския указател. На конференция на партията заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков изясни, че двете би трябвало да понесат отговорност и да изоставен постовете си неотложно. Като причина за това той уточни мълчанието им по тематиката през последните дни. Според Зарков директната отговорност е на шефа на Агенцията Зорница Даскалова, която е позволила това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, тъй като тя е била осведомена с неадекватността на ръководството в Агенцията и не е взела никакви ограничения. „ Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова, в първите дни на Народното събрание това ще е съществена точка, която ще разискваме “, сподели още той. Зарков изясни, че министър Цачева е знаела за проблемите, защото до нея има изпратен отчет, който е формиран от Инспектората към нейното министерство. „ Докладът е постъпил при нея при започване на тази година и в него се съдържат тежки констатации за метода на ръководство на госпожа Даскалова. Той приключва с доста ясна рекомендация към министъра да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова на съображение несъблюдение на трудови отговорности, планувани в закона “, изясни Зарков.
От своя страна, изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова разяснява, че оставката е политическо решение. " А в такава спешна обстановка съм нужна тук и би трябвало да бъда на работното си място и да съгласувам дейностите “, сподели още тя. Даскалова уточни, че продължава поетапното стартиране на функционалностите на Търговския указател, като откакто към този момент могат да се правят информации за настоящото положение на компаниите, от 15 август потребителите ще могат да правят и информации по ЕГН и ще се осъществя и връзка със системата за междурегистров продан RegiX. Тя посочи, че досега няма показан формален отчет от компанията, която поддържа регистъра, за аргументите за казуса. „ Работи се по отстраняването им. Не можем да се ангажираме с точна дата и период, само че най-вероятно другата седмица по някое време ще бъдат възобновени всички функционалности на регистъра. Искам да успокоя всички, че операции и изгубване на данни не са вероятни и няма по какъв начин да се получат “, сподели още Даскалова. Тя посочи, че 4 дискови устройства са дефектирали, само че няма да има изгубена информация в резултат на това. По думите ѝ процесите по следствието на случая от прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи ще стартират след възобновяване на активността на Търговския указател.
Междувременно по време на държавното съвещание в Министерски съвет стана ясно, че с цел да се предотвратят други сходни проблеми, ще бъде основано единно държавно вместилище за запазване на информацията на всички държавни регистри. Вицепремиерът Томислав Дончев изясни, че по нормативно условие всеки указател би трябвало да е двойно и тройно обезпечен. „ Информацията би трябвало да се записва на два сървъра и в допълнение да се архивира. Очевидно обаче има обстановки, където това не е задоволително, и това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство “, сподели още Дончев. Министър-председателят Бойко Борисов изясни, че ще се сътвори контрол, който ще следи основаването на единното държавно вместилище. „ Защото компаниите, които вземат участие с най-ниски цени, поставят и калпавите дискове “, изясни Борисов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР