София. Българската академия на науките отбелязва 150 години от основаването

...
София. Българската академия на науките отбелязва 150 години от основаването
Коментари Харесай

Българска академия на науките посреща учени от цял свят по повод 150 години от основаването си

София. Българската академия на науките отбелязва 150 години от основаването си. Председатели на академии и интернационалните научни организации от целия свят посрещна Българската академия на науките по случай нейната 150-годишнина. Международната среща е част от честванията на юбилея на най-голямата научна институция в България. Това оповестиха от пресцентъра на Българска академия на науките .
Много от институтите на Българска академия на науките са основани, с цел да подкрепят развиването на страната ни, сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Учените от Академията са създали първите стъпки, с цел да допринесат за развиването на промишлеността в браншове като електроника, нуклеарна енергетика, химическа промишленост, биотехнологии, осведомителни и информационни технологии. И добави, че Академията е горда да бъде измежду тези, които са съдействали за развиването на съвременна България.
Българска академия на науките е измежду академиите създатели на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA) преди 25 години и взе участие в доста от нашите действия, акцентира в изявлението си проф. Греъм Кей, заместник-председател на ALLEA. Той поздрави учените за тези 150 години сполучливи университетски проучвания и 150 години отдаденост на света на науката.
Присъствието през днешния ден на толкоз доста посетители от всички елементи на Европа и света, от разнообразни области на науката е знак на една общественост и взаимност, от която Българската академия на науките е част, сподели ръководителят на Научния съвещателен съвет на европейските академии (EASAC) проф. Тиери Курвоазие. Той уточни, че да бъдеш деен в света на науката, значи също отговорност и да споделяш познанието, до което си достигнал.
Председателят на Международния европейски съвет (IEC) проф. Дея Реди дефинира Българската академия на науките като първи интелектуален център в България, който реализира проучвания на високо равнище, научно обучение и продължава да бъде мечтан сътрудник на международно равнище.
В програмата е планувана опцията интернационалните учени да обсъдят тематики в областите, в които работят, с българските си сътрудници. Празникът ще продължи с церемониален концерт-спектакъл „ 150 години Българска академия на науките ” в Националния замък на културата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР